Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović i Trišak otvorili Konferenciju za alumni Program obuke iz oblasti Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU

Ivanović i Trišak otvorili Konferenciju za alumni Program obuke iz oblasti Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU
Datum objave: 21.09.2017 12:32 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović i direktor Direktorata za međunarodnu vojnu saradnju u Ministarstvu odbrane Austrije, Rainhard Trišak (Reinhard Trischak), otvorili su juče u Podgorici trodnevnu Konferenciju za alumni Program obuke iz oblasti Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU (CSDP). Obuku je organizovao Evropski bezbjednosni i odbrambeni koledž iz Brisela u okviru TAIEX programa, kojim rukovodi Evropska komisija.


Ivanović je istakao da Konferencija predstavlja odličnu priliku za razmjenu mišljenja po pitanju Globalne strategije EU, kao i na teme sajber bezbjednosti, migracija i terorizma. On je naglasio da je u savremenim bezbjednosnim okolnostima saradnja EU i NATO izuzetno značajna, te da se do odgovora na veoma kompleksne prijetnje može doći samo zajedničkim naporima. Ivanović je dodao da će Crna Gora kao punopravna članica NATO-a nastojati da doprinese jačanju saradnje dvije organizije.

Ivanović i Trišak su ukazali na značaj programa CSDP obuke, imajući u vidu doprinos procesu izgradnje institucija u sektoru bezbjednosti, kao i sveobuhvatnu podršku partnerima u približavanju, primjeni i sprovođenju zakonodavstva Evropske unije.

Ivanović se zahvalio organizatorima na ukazanom povjerenju pri odabiru Crne Gore kao koorganizatora Konferencije i poželio učesnicima uspješan rad i boravak u Crnoj Gori.

Konferencija je okupila 55 predstavnika zemalja regiona i Evropske unije, i osam eksperata-predavača, sa ciljem razmjene iskustava i prenošenja znanja u okviru oblasti odbrambene i bezbjednosne politike.

U okviru Konferencije koja će trajati do 22. septembra organizovana je studijska posjeta Specijalnoj antiterorističkoj jedinici - SAJ. 

mod