Manja slova Veća slova RSS
>

Izaslanik odbrane Republike Turske, potpukovnik Kilindž, u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane

Izaslanik odbrane Republike Turske, potpukovnik Kilindž, u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane
Datum objave: 22.09.2017 14:08 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Nerezidentni izaslanik odbrane Republike Turske, potpukovnik Mahmud Orbaj Kilindž (Mahmud Orbay Kilinç), boravio je danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore.


On se u odvojenim susretima sastao sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnikom Ljubišom Jokićem i generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, mr Ivicom Ivanovićem.

General Jokić je ukazao na značaj snažne podrške Republike Turske evroatlantskom procesu Crne Gore, kako kroz finansijsku podršku projektima demilitarizacije (MONDEM i NATO Trust Fund), tako i kroz prenošenje višedecenijskog iskustva iz sistema kolektivne odbrane. On je istakao da je Crna Gora posvećena jačanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu, kao i na globalnom planu, zbog čega aktivno doprinosi međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. General Jokić je informisao sagovornika o razvoju interoperabilnosti i sposobnosti jedinica Vojske Crne Gore, kao i o prioritetima Vojske u predstojećem periodu, posebno ističući važnost modernizacije i opremanja. 

Ivanović je kazao da će imenovanje atašea doprinijeti održavanju kontinuiteta u bilateralnim odnosima i istakao spremnost da se u narednom periodu razmotre predlozi saradnje od obostranog značaja, kojima bi se definisao i njen novi okvir, kao dvije saveznice u oblasti odbrane. On je podsjetio sagovornika na veoma intenzivan reformski proces Crne Gore i istakao posvećenost širenju evroatlantskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana, čija je stabilnost važna za Evropu.

Potpukovnik Kilindž se zahvalio sagovornicima na dobrodošlici i istakao da će Republika Turska nastaviti da bude kvalitetan partner Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, ističući spremnost za jačanjem saradnje u oblasti odbrane.

mod