Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Изасланик одбране Републике Турске, потпуковник Килинџ, у наступној посјети Министарству одбране

Изасланик одбране Републике Турске, потпуковник Килинџ, у наступној посјети Министарству одбране
Датум објаве: 22.09.2017 14:08 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Нерезидентни изасланик одбране Републике Турске, потпуковник Махмуд Орбај Килинџ (Махмуд Орбаy Килинç), боравио је данас у наступној посјети Министарству одбране Црне Горе.


Он се у одвојеним сусретима састао са начелником Генералштаба Војске Црне Горе, генерал-пуковником Љубишом Јокићем и генералним директором Директората за политику одбране, мр Ивицом Ивановићем.

Генерал Јокић је указао на значај снажне подршке Републике Турске евроатлантском процесу Црне Горе, како кроз финансијску подршку пројектима демилитаризације (МОНДЕМ и НАТО Труст Фунд), тако и кроз преношење вишедеценијског искуства из система колективне одбране. Он је истакао да је Црна Гора посвећена јачању безбједности и стабилности у региону, као и на глобалном плану, због чега активно доприноси међународним мировним мисијама и операцијама. Генерал Јокић је информисао саговорника о развоју интероперабилности и способности јединица Војске Црне Горе, као и о приоритетима Војске у предстојећем периоду, посебно истичући важност модернизације и опремања. 

Ивановић је казао да ће именовање аташеа допринијети одржавању континуитета у билатералним односима и истакао спремност да се у наредном периоду размотре предлози сарадње од обостраног значаја, којима би се дефинисао и њен нови оквир, као двије савезнице у области одбране. Он је подсјетио саговорника на веома интензиван реформски процес Црне Горе и истакао посвећеност ширењу евроатлантских вриједности у региону Западног Балкана, чија је стабилност важна за Европу.

Потпуковник Килинџ се захвалио саговорницима на добродошлици и истакао да ће Република Турска наставити да буде квалитетан партнер Министарству одбране и Војсци Црне Горе, истичући спремност за јачањем сарадње у области одбране.

мод