Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković - Maćerevič: Dosadašnja saradnja Crne Gore i Republike Poljske na polju odbrane odlična osnova za dalje povezivanje u svojstvu saveznica

Bošković - Maćerevič: Dosadašnja saradnja Crne Gore i Republike Poljske na polju odbrane odlična osnova za dalje povezivanje u svojstvu saveznica
Datum objave: 02.10.2017 17:20 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministri odbrane Crne Gore i Republike Poljske, mr Predrag Bošković i Antoni Maćerevič, ocijenili su tokom današnjeg susreta u Podgorici da dosadašnja saradnja dvije zemlje na polju odbrane predstavlja odličnu osnovu za snažnije povezivanje i unapređenje odnosa u svojstvu zemalja saveznica.

 

Maćerevič je boravio danas u jednodnevnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore u cilju jačanja saradnje dvije zemlje, te razmjene mišljenja sa crnogorskim kolegom o najvažnijim pitanjima sa aktuelne NATO agende, kao i o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u regionu i Evropi.   

 

Bošković je naglasio da je Republika Poljska bila pouzdan partner naše zemlje na putu evroatlantskih integracija, uz uvjerenje da će članstvo Crne Gore u Alijansi doprinijeti smanjenju tenzija na jednom istorijski trusnom području i unapređenju ukupne geopolitičke stabilnosti regiona.  

On je istakao da će se Crna Gora zalagati za NATO politiku otvorenih vrata, iz uvjerenja da samo puna evropska i evroatlantska integracija predstavlja garant pouzdane budućnosti svih zemalja regiona.

Maćerevič je ocijenio da su regionalna stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu od nemjerljivog značaja, dodajući da Crna Gora može poslužiti kao primjer zemljama regiona koje imaju evroatlantske aspiracije.

 

Ministri odbrane dvije zemlje su ocijenili da su zajednički napori saveznica i kontinuirana ulaganja u odbranu, od presudnog značaja za jedinstvo i kredibilitet Alijanse, o čemu će se detaljnije razgovarati na predstojećem sastanku NATO ministara odbrane u novembru, u sjedištu Alijanse u Briselu.

Sagovornici su izrazili obostranu posvećenost daljem unaprjeđenju odbrambene saradnje Crne Gore i Republike Poljske kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u saradnji sa ostalim partnerskim zemljama. Posebno je naglašen  značaj usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore u Republici Poljskoj u sklopu priprema za učešće u međunarodnim operacijama, kao i nastavak saradnje vazduhoplovstava dvije zemlje i zajedničkih obuka i vježbi jedinica vojne policije.

 

mod

 

mod

 

mod