Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković: Bez pomoći SAD-a, crnogorski put u NATO bio bi mnogo teži

Bošković: Bez pomoći SAD-a, crnogorski put u NATO bio bi mnogo teži
Datum objave: 03.10.2017 15:05 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


„Bez podrške i pomoći Sjedinjenih Američkih Država, put Crne Gore u NATO sigurno bi bio mnogo teži“, naglasio je ministar odbrane, mr Predrag Bošković, zahvajujući se danas u Tivtu ambasadorki SAD-a Margaret En Uehara na donaciji Mornarici Vojske Crne Gore, vojnom plovilu „Tuff Boat“ koje je danas u Tivtu i zvanično uručeno Mornarici Vojske Crne Gore.

On je naglasio da će plovilo značajno doprinijeti unapređenju sposobnosti, kapaciteta i modernizaciji crnogorske Mornarice, koja ima svoju dugu tradiciju i veoma je značajna za ukupni odbrambeni sistem Crne Gore.

„Ova donacija je znak da Sjedinjene Države ostaju posvećene produbljivanju našeg strateškog partnerstva i podršci nastavku evroatlantskih integracija Crne Gore. Nastavićemo i dalje da jačamo i produbljujemo naše veze kolektivne bezbjednosti,” saopštila je ambasadorka Uehara.

Svečanost povodom primopredaje vojnog plovila, EOD čamca (Explosive Ordinance Disposal) koji služi prvenstveno uklanjanju eksplozivnih naprava sa morskog dna, vrijednog 200 hiljada dolara, upriličena je u Pomorskom muzeju u Tivtu.
Pored Mornarice Vojske Crne Gore, ovaj čamac će služiti i za svrhe Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u Tivtu. Ovom donacijom SAD nastavlja podršku deminiranju morskog dna i hidrografskim istraživanjima u Crnoj Gori.

Plovilo će pretraživati morsko dno pomoću sonara i magnetometra, a služi i za transport ronilaca i njihove opreme, kao i lociranih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Vlada SAD je donirala 2015. još jedan manji čamac crnogorskoj Mornarici za slične potrebe, na šta je podsjetio i ministar, zahvaljujući se ambasadorki Uehara .

Ovo plovilo pomoći će u izgradnji kapaciteta EOD tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore i obuci ljudstva. Čamac je već isporučen u Luku Bar, od strane Humanitarian Mine Action (HMA) Programa Evropske Komande Sjedinjenih Država (USEUCOM). HMA program pruža pomoć odabranim zemljama pri uklanjanju mina u zemljama sa kopnenim ili vodenim područjima koja su kontaminirana zaostalim minama koje predstavljaju potencijalnu opasnost po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i ekonomiju.

Ambasada SAD je 2015. godine je kroz isti HMA program USEUCOM-a donirala Ministarstvu odbrane Crne Gore opremu slične namjene (EOD čamac sa pratećom opremom) u vrijednosti od oko 280 hiljada američkih dolara.