Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović sa ambasadorom Šerom: Jačati odnose Crne Gore i Estonije na polju odbrane

Ivanović sa ambasadorom Šerom: Jačati odnose Crne Gore i Estonije na polju odbrane
Datum objave: 13.10.2017 12:13 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor za politiku odbrane mr Ivica Ivanović sastao se danas sa ambasadorom Republike Estonije u Crnoj Gori, Danielom Erikom Šerom (Daniel Erik Schaer).

Na sastanku je izražena spremnost za unapređenje saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane.

Ivanović je informisao ambasadora Šera da Crna Gora, i nakon prijema u Alijansu, nastavlja sprovođenje reformi istim intenzitetom, uz fokus na razvoj integrisanog nacionalnog sistema bezbjednosti koji uvažava novi koncept kolektivne bezbjednosti. On je istakao da modernizacija postojećih kapaciteta Vojske Crne Gore ostaje jedan od prioriteta Ministarstva odbrane Crne Gore.

Direktor Ivanović je naglasio da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan partner u međunarodnoj zajednici, koji daje konkretan doprinos globalnoj bezbjednosti učešćem u NATO, EU i UN vođenim misijama. On je kazao da je temelj evropske bezbjednosti neraskidivo vezan za evroatlantske i evropske integracije.

Ambasador je čestitao Crnoj Gori na uspjehu u procesu evroatlantskih integracija i istakao važnost njene aktivne uloge u očuvanju bezbjednosti u regionu Zapadnog Balkana. On je kazao da se Estonija, kao predsjedavajuća zemlja Evropskom unijom, zalaže za jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti u Evropi.

Sagovornici su naglasili značaj tijesne saradnje zemalja saveznica, s obzirom da savremeni bezbjednosni izazovi ne poznaju granice i da je danas, više nego ikada, potrebna revitalizacija zajedničkih vrijednosti, solidarnosti i evropskog jedinstva. Oni su se saglasili i da sajber prijetnje predstavljaju ozbiljan bezbjednosni izazov za zemlje saveznice. Ambasador Šer je izrazio spremnost Estonije da podrži  Ministarstvo odbrane Crne Gore u razvoju sposobnosti i jačanju kapaciteta za suočavanje sa sajber izazovima, imajući u vidu brojne mogućnosti saradnje sa NATO centrom izvrsnosti za sajber odbranu u Talinu.