Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković sa Majr-Hartingtonom i Oravom: Evropske i evroatlantske integracije komplementarni procesi

Bošković sa Majr-Hartingtonom i Oravom: Evropske i evroatlantske integracije komplementarni procesi
Datum objave: 16.10.2017 13:59 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se danas sa menadžerom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Tomasom Majr-Hartingtonom i ambasadorom EU u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Ministar Bošković podsjetio je da je članstvom u NATO Crna Gora ostvarila jedan od svojih ključnih spoljnopolitičkih ciljeva, kao i da će u narednom periodu intenzivno raditi na integrisanju nacionalnog sistema u sistem kolektivne bezbjednosti Alijanse. Istakao je da će naša zemlja ostati čvrsto posvećena svom evropskom cilju, kao i da su do sada sprovedene reforme stabilna osnova za uspjeh pregovaračkog procesa i budućeg članstva u Evropskoj uniji.

Ministar je kazao da Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti kroz angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, EU i UN. Takođe, naveo je da će Crna Gora kao nova članica NATO snažno podržavati aspiracije susjeda kada je riječ o članstvu u EU i NATO i nastaviti da pruža puni doprinos regionalnom miru i stabilnosti.

Predstavnici Evropske unije čestitali su na članstvu Crne Gore u Alijansi i pozdravili napredak u pristupanju EU, istakavši da je Crna Gora pouzdan i dosljedan partner Unije. Majr-Hartington naveo je da su do sada ostvareni rezultati u procesu reformi pokazatelj da je Crna Gora na dobrom putu i primjer koji treba da slijede ostale zemlje regiona.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnom statusu pregovaračkog procesa, sa fokusom na poglavlja koja se tiču pitanja odbrane i bezbjednosti. Saglasili su se da su evropske i evroatlantske integracije komplementarni procesi i da je u tom cilju važno izbjeći dupliranje snaga u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i Evropske unije (SSP) potpisan je prije 10 godina u Luksemburgu, 15. oktobra 2007. godine.