Manja slova Veća slova RSS
>

Atina: Održane godišnje bilateralne konsultacije Crne Gore i Republike Grčke u oblasti odbrane

Atina: Održane godišnje bilateralne konsultacije Crne Gore i Republike Grčke u oblasti odbrane
Datum objave: 27.10.2017 15:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor za politiku odbrane Ministarstva odbrane Crne Gore, mr Ivica Ivanović sastao se danas u Atini sa ambasadorom Trifosom Paraskevopulosom, direktorom za politiku odbrane Ministarstva nacionalne odbrane Republike Grčke. Sagovornici su razmijenili stavove o političko-bezbjednosnoj situaciji u regionu i konstatovali neophodnost zajedničkog djelovanja i jedinstvenog odgovora cjelokupne međunarodne zajednice na kompleksne bezbjednosne izazove sa kojima se suočava region i Alijansa.

Ivanović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Grčke u ostvarivanju strateških spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore i upoznao sagovornika sa procesom reformi sistema odbrane, regionalnom saradnjom kao i angažovanjem Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama. Posebno je istakao značaj zajedničkih obuka, saradnje mornarica i vazduhoplovstava kao i školovanja crnogorskih kadeta na grčkim vojnim akademijama, uz podsjećanje da je do sada 12 oficira Vojske Crne Gore uspješno završilo školovanje u Grčkoj. Direktor Ivanović je takođe prenio očekivanje o nastavku kontinuiteta posjeta na visokom nivou.

Paraskevopulos je izrazio zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje u oblasti odbrane, uz uvjerenje da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja jaku osnovu za intenziviranje aktivnosti, ne samo u okviru Alijanse, već i na bilateralnom i regionalnom nivou. Takođe je istakao uvjerenje da će uskoro biti potpisano nekoliko novih sporazuma, naglašavajući Memorandum o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra „AMSCC“, koji pruža značajne mogućnosti za efikasan transport ljudstva i opreme morskim i vazdušnim putem, radi blagovremenog angažovanja u multinacionalnim operacijama. On je ponovio spremnost Republike Grčke za nastavak podrške u oblasti vojnog obrazovanja i razmjenu iskustava u procesu evropskih integracija.

Ekspertski timovi Ministarstva nacionalne odbrane republike Grčke i crnogorskog Ministarstva odbrane održali su danas u Atini godišnje bilateralne konsultacije.

Tom prilikom, zaključeno je da je saradnja u 2017. godini bila intenzivna, sa visokim procentom realizacije bilateralnog Plana koji je sadržao 28 aktivnosti, te potpisan Plan bilateralne saradnje za 2018. godinu.