Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Атина: Одржане годишње билатералне консултације Црне Горе и Републике Грчке у области одбране

Атина: Одржане годишње билатералне консултације Црне Горе и Републике Грчке у области одбране
Датум објаве: 27.10.2017 15:54 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор за политику одбране Министарства одбране Црне Горе, мр Ивица Ивановић састао се данас у Атини са амбасадором Трифосом Параскевопулосом, директором за политику одбране Министарства националне одбране Републике Грчке. Саговорници су размијенили ставове о политичко-безбједносној ситуацији у региону и констатовали неопходност заједничког дјеловања и јединственог одговора цјелокупне међународне заједнице на комплексне безбједносне изазове са којима се суочава регион и Алијанса.

Ивановић се захвалио на континуираној подршци Републике Грчке у остваривању стратешких спољнополитичких циљева Црне Горе и упознао саговорника са процесом реформи система одбране, регионалном сарадњом као и ангажовањем Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама. Посебно је истакао значај заједничких обука, сарадње морнарица и ваздухопловстава као и школовања црногорских кадета на грчким војним академијама, уз подсјећање да је до сада 12 официра Војске Црне Горе успјешно завршило школовање у Грчкој. Директор Ивановић је такође пренио очекивање о наставку континуитета посјета на високом нивоу.

Параскевопулос је изразио задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране, уз увјерење да чланство Црне Горе у НАТО представља јаку основу за интензивирање активности, не само у оквиру Алијансе, већ и на билатералном и регионалном нивоу. Такође је истакао увјерење да ће ускоро бити потписано неколико нових споразума, наглашавајући Меморандум о сарадњи у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра „АМСЦЦ“, који пружа значајне могућности за ефикасан транспорт људства и опреме морским и ваздушним путем, ради благовременог ангажовања у мултинационалним операцијама. Он је поновио спремност Републике Грчке за наставак подршке у области војног образовања и размјену искустава у процесу европских интеграција.

Експертски тимови Министарства националне одбране републике Грчке и црногорског Министарства одбране одржали су данас у Атини годишње билатералне консултације.

Том приликом, закључено је да је сарадња у 2017. години била интензивна, са високим процентом реализације билатералног Плана који је садржао 28 активности, те потписан План билатералне сарадње за 2018. годину.