Manja slova Veća slova RSS
>

Bilateralne odbrambene konsultacije Crne Gore i SAD: Kuper sa Boškovićem

Bilateralne odbrambene konsultacije Crne Gore i SAD: Kuper sa Boškovićem
Datum objave: 03.11.2017 16:04 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je pouzdan saveznik Sjedinjenim Američkim Državama i NATO, zaključeno je tokom današnjeg susreta ministra odbrane, mr Predraga Boškovića i vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za odbranu SAD, Lore Kuper (Laura Cooper).

Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci i značajnom doprinosu SAD-a u procesima reformi koje su prethodile članstvu Crne Gore u Alijansi. On je istakao da je bilateralna saradnja dvije zemlje u oblasti odbrane sadržajna i kvalitetna, ukazujući na modalitete njenog unapređenja kroz savezništvo u okvirima NATO. Ministar je naglasio da će Crna Gora nastaviti da se snažno zalaže za trajnu stabilnost na Zapadnom Balkanu, posebno kroz unapređenje regionalne bezbjednosne saradnje i promociju NATO politike otvorenih vrata, te da doprinosi međunarodnom miru aktivnim učešćem u mirovnim misijama.
Bošković je podvukao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da podržava Vojsku Crne Gore u budućim etapama integracije u kolektivni sistem bezbjednosti, kao i u procesima modernizacije i jačanja interoperabilnosti, te da konstantno ulaže u edukaciju i usavršavanje kadra.

Kuper je apostrofirala uspjeh Crne Gore u evroatlantskim integracijama. Ona je naglasila da Crna Gora predstavlja primjer ostalim zemljama regiona, posebno na planu realizacije glavnih spoljno-političkih ciljeva značajnim trudom i adekvatno sprovedenim reformama.
Kuper je kazala da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru u promociji NATO vrijednosti u regionu, ali i u daljoj modernizaciji Vojske Crne Gore.

Američka delegacija koju predvodi Kuper boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane, u okviru sedmih Bilateralnih odbrambenih konsultacija dvije zemlje.

Tokom konsultacija, delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, upoznala je američke sagovornike sa aktivnostima Crne Gore kao NATO članice, te aktuelnim i budućim planovima modernizacije Vojske Crne Gore. Ivanović i Kuper su razgovarali i o bezbjednosnoj i političkoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi, kao i o načinima za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje u narednom periodu.


mod