Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Билатералне одбрамбене консултације Црне Горе и САД: Купер са Бошковићем

Билатералне одбрамбене консултације Црне Горе и САД: Купер са Бошковићем
Датум објаве: 03.11.2017 16:04 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Црна Гора је поуздан савезник Сједињеним Америчким Државама и НАТО, закључено је током данашњег сусрета министра одбране, мр Предрага Бошковића и вршиоца дужности замјеника помоћника секретара за одбрану САД, Лоре Купер (Лаура Цоопер).

Бошковић се захвалио на свеобухватној подршци и значајном доприносу САД-а у процесима реформи које су претходиле чланству Црне Горе у Алијанси. Он је истакао да је билатерална сарадња двије земље у области одбране садржајна и квалитетна, указујући на модалитете њеног унапређења кроз савезништво у оквирима НАТО. Министар је нагласио да ће Црна Гора наставити да се снажно залаже за трајну стабилност на Западном Балкану, посебно кроз унапређење регионалне безбједносне сарадње и промоцију НАТО политике отворених врата, те да доприноси међународном миру активним учешћем у мировним мисијама.
Бошковић је подвукао да ће Министарство одбране наставити да подржава Војску Црне Горе у будућим етапама интеграције у колективни систем безбједности, као и у процесима модернизације и јачања интероперабилности, те да константно улаже у едукацију и усавршавање кадра.

Купер је апострофирала успјех Црне Горе у евроатлантским интеграцијама. Она је нагласила да Црна Гора представља примјер осталим земљама региона, посебно на плану реализације главних спољно-политичких циљева значајним трудом и адекватно спроведеним реформама.
Купер је казала да ће САД наставити да подржавају Црну Гору у промоцији НАТО вриједности у региону, али и у даљој модернизацији Војске Црне Горе.

Америчка делегација коју предводи Купер борави у званичној посјети Министарству одбране, у оквиру седмих Билатералних одбрамбених консултација двије земље.

Током консултација, делегација Министарства одбране, коју је предводио генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, упознала је америчке саговорнике са активностима Црне Горе као НАТО чланице, те актуелним и будућим плановима модернизације Војске Црне Горе. Ивановић и Купер су разговарали и о безбједносној и политичкој ситуацији у Југоисточној Европи, као и о начинима за унапређење билатералне одбрамбене сарадње у наредном периоду.


мод