Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović – Manžen: Dodatno unapređenje odnosa Crne Gore i Republike Francuske kao saveznica

Filipović – Manžen: Dodatno unapređenje odnosa Crne Gore i Republike Francuske kao saveznica
Datum objave: 01.02.2018 13:30 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva odbrane, Slobodan Filipović, sastao se danas sa direktoricom za Kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i inostrane poslove Republike Francuske, Florans Manžen (Florance Mangin).


Sagovornici su istakli tradicionalno dobre odnose dvije zemlje koji su sada, pogotovo na polju odbrane, dodatno unaprijeđeni savezništvom unutar Alijanse. 

Filipović je naglasio značaj podrške koju Francuska pruža evroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona. Naglasio je da će Crna Gora promovisati politiku otvorenih vrata NATO, uz uvjerenje da je članstvo država Zapadnog Balkana u ovom političko-vojnom savezu, najbolji okvir za stabilnost i prosperitet regiona. On je informisao sagovornicu o najvažnijim aktivnostima koje stoje pred Crnu Goru u skladu sa NATO agendom, uz fokus na modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore, u cilju jačanja kapaciteta u sistemu kolektivne bezbjednosti i zajedničkom suočavanju sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Filipović je istakao uvjerenje da će postignuti rezultati na planu evroatlantskih integracija doprinijeti napretku Crne Gore na putu ka članstvu u EU. 

Manžen je naglasila značaj saradnje ministarstava odbrane dvije zemlje na planu usavršavanja francuskog jezika za predstavnike Ministarstva odbrane i pripadnike Vojske Crne Gore, kao i saradnje vazduhoplovstava. Ona je istakla i da je Republika Francuska spremna da pruži podršku Crnoj Gori u jačanju kapaciteta za djelovanje u vanrednim situacijama. 

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik Gabori (Christine Toudic Gaborit), savjetnik ambasadorke Žan-Žak Forte (Jean-Jacques Forté) i nerezidentni izaslanik odbrane Francuske, pukovnik Fabris Duda (Fabrice Duda). 

mod mod