Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Filipović i general Daković sastali se sa CAPSTONE delegacijom

Filipović i general Daković sastali se sa CAPSTONE delegacijom
Datum objave: 14.02.2018 12:06 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Slobodan Filipović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, sastali su se danas sa delegacijom CAPSTONE kursa koju predvodi general u penziji Filip Bridlav (Philip Breedlove), bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i komandant Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (US EUCOM), koja boravi u posjeti Crnoj Gori od 13. do 16. februara ove godine.

Posjeta američke delegacije koju čini 19 generala/admirala, budućih lidera Oružanih snaga SAD, dio je studijske posjete programa CAPSTONE, kursa profesionalnog vojnog obrazovanja za najperspektivnije vojne i civilne službenike izvršnog nivoa, koji organizuje Nacionalni univerzitet za odbranu Sjedinjenih Američkih Država.

Državni sekretar Filipović izrazio je zadovoljstvo što je CAPSTONE delegacija, u okviru evropske turneje prvenstveno posjetila Crnu Goru, kao najmlađu članicu NATO saveza. S tim u vezi, Filipović je istakao da punopravno članstvo Crne Gore u Alijansi predstavlja ostvarenje primarnog spoljno-političkog cilja, ali i svojevrsnu garanciju mira i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, te da Crna Gora nastavlja da aktivno promoviše NATO politiku otvorenih vrata. Filipović se zahvalio gospodinu Bridlavu na podršci ukazanoj u okviru prethodnog mandata, te naglasio da su kvalitetno sprovedene reforme odbrambenog sektora i cjelokupnog crnogorskog društva rezultirale činjenicom da danas naša država daje adekvatan doprinos kolektivnom sistemu bebzjednosti, te konstantno unaprjeđuje bezbjednost svojih građana. Filipović je apostrofirao sveobuhvatnu saradnju Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, ističući da SAD predstavljaju glavnog saveznika naše države u domenu nastavka sprovođenja procesa modernizacije Vojske Crne Gore, školovanja i obuke kadrova, kao i jačanja odbrambenih kapaciteta.

Brigadni general Daković upoznao je sagovornike o aktuelnom učešću pripradnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, kao i planovima i prioritetima Vojske za naredni period, posebno ističući važnost modernizacije i opremanja u skladu sa najvišim standardima.

General u penziji Bridlav pohvalio je evidentan napredak crnogorskog sistema odbrane, te izrazio zadovoljstvo što Crna Gora, kao punopravna NATO članica, predstavlja faktor stabilnosti Zapadnog Balkana, odnosno kredibilnog saveznika naporima Alijanse u domenu obezbjeđivanja međunarodnog mira i bezbjednosti.


mod mod mod