Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Посјета Вашингтону: Бошковић у Атлантском савјету САД-а

Посјета Вашингтону: Бошковић у Атлантском савјету САД-а
Датум објаве: 26.02.2018 18:18 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, учествовао је данас у Вашингтону на Округлом столу који је организовао Атлантски савјет Сједињених Америчких Држава.

Том приликом, министар се састао са извршним потпредсједником Савјета, Дејмоном Вилсоном, као и са члановима борда директора и експертима за Балкан. Тема разговора била су безбједносна питања Западног Балкана, посебно у свјетлу пуноправног чланства Црне Горе у Алијанси.

Бошковић се захвалио Вилсону на доприносу који је Атлантски Савјет САД-а пружио на плану промоције и афирмације значаја чланства Црне Горе у НАТО, истичући да је таква подршка допринијела јачању свијести о важности безбједносног аспекта Западног Балкана за свеукупну стабилност европског континента. Он је указао на значај сарадње Алтантског савјета Црне Горе и Атлантског савјета САД-а, посебно у домену активног праћења и анализе глобалних безбједносних трендова.

Вилсон је истакао увјерење да ће наша земља наставити да пружа адекватан допринос колективном систему безбједности а, као регионални лидер у интеграционим процесима, утицати на остале земље аспиранте за чланство у Алијанси да истрају у спровођењу неопходних реформи.

Са саговорницима из борда директора и експертима за Балкан, размијењена су мишљења о актуелним безбједносним приликама на Западном Балкану, те апострофиран значај присуства САД-а у региону. Посебно је акцентирана улуга коју ова земља има у промоцији евроатлантских вриједности, подршци демократским реформама и динамици дијалога између земаља, односно одвраћању негативног вањског утицаја.

Бошковић је истакао да Црна Гора, у складу са спољно-политичким приоритетима остаје снажно посвећена европским интеграцијама, те јачању билатералне одбрамбене сарадње. Бошковић је додао да ће Министарство одбране наставити да активно промовише политику „отворених врата“ у НАТО, те да пружа адекватну политичку и експертску помоћ осталим земљама региона у спровођењу неопходних реформи за чланство.

Он је саговорнике упознао са приоритетима Министарства одбране, наглашавајући посвећеност модернизацији и опремању Војске Црне Горе у складу са највишим стандардима. Бошковић је посебно истакао подршку Сједињених Америчких Држава, као главног стратешког савезника у овој области.