Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković sa izraelskim kolegom Libermanom: Potpisan Memorandum o razumijevanju dva ministarstva odbrane

Bošković sa izraelskim kolegom Libermanom: Potpisan Memorandum o razumijevanju dva ministarstva odbrane
Datum objave: 07.03.2018 14:10 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, sastao se danas u Tel Avivu sa izraelskim kolegom, Avigdorom Libermanom. Tokom prvog zvaničnog susreta ministara odbrane Crne Gore i Države Izrael, izraženo je uvjerenje da će se bilateralna odbrambena saradnja dvije države značajnije produbiti u narednom periodu.

Bošković je naglasio da Crna Gora, kao punopravna NATO članica, teži unapređenju bilateralne saradnje u domenu odbrane, kako sa savezničkim zemljama, tako i partnerima. On se zahvalio Libermanu na prethodno ukazanoj podršci, te izrazio očekivanje da će dva ministarstva odbrane ojačati saradnju u domenima cyber odbrane, vojno-obavještajnih i bezbjednosnih poslova, kao i modernizacije i opremanja oružanih snaga.   

Ministar Bošković je informisao kolegu Libermana o aktuelnim planovima Ministarstva odbrane na polju modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore, sa posebnim fokusom na nabavke koje imaju za cilj da unaprijede postojeće kapacitete crnogorskog odbrambenog sistema u skladu sa najvišim standardima. Bošković je naglasio da će Crna Gora, kao NATO članica nastaviti da aktivno promoviše politiku „otvorenih vrata“, uz podršku zemljama aspirantima za članstvo u Alijansi.

Liberman je čestitao Boškoviću na ostvarenom uspjehu u oblasti reformi u okviru evroatlantskih integracija, naglašavajući da Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Liberman je izrazio uvjerenje da će se bilateralna saradnja dvije zemlje unaprijediti u oblastima od obostranog značaja.

Bošković i Liberman potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Države Izrael o saradnji u oblasti odbrane. Riječ je o okvirnom dokumentu na osnovu kojeg će biti omogućena konkretnija saradnja u oblastima kao što su zajednička vojna obuka, vojna doktrina i bezbjednosna politika, razmjena informacija i obuka u oblasti antiterorizma, civilno-vojnih odnosa i edukacije vojnog i civilnog osoblja, kontrole naoružanja i razoružanja, vojne medicine i slično.

mod

Ministar Bošković sa ministrom odbrane Izraela, Avigdorom Libermanom