Manja slova Veća slova RSS
>

Pištolj Tara - prvi proizvod kodifikovan po NATO standardima

Pištolj Tara - prvi proizvod kodifikovan po NATO standardima
Datum objave: 14.12.2011 16:30 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Boro Vučinić primio je danas direktora Nacionalnog kodifikacionog biroa Bugarske pukovnika ing Stojana Kunina, specijalistu za kodifikaciju Krasimiru Kirovu i administratora sistema BULCOD Petra Ivanova, koji borave u Crnoj Gori povodom petodnevne obuke za korišćenje kodifikacionog softvera BULCOD.

Ministar Vučinić se zahvalio na ustupanju besplatnog prava na korišćenje bugarskog softvera za kodifikaciju i izrazio zadovoljstvo početkom obuke za pripadnike Ministarstva i Vojske Crne Gore, a naročito kodifikovanjem prvog originalnog proizvoda namjenske industrije Crne Gore, sa nacionalnim kodom Crne Gore (broj 77, NATO skladišni broj za pištolj TARA 9 mm je 1005-77-0000001), a kompanija TARA PERFECTION dobila prvi crnogorski kompanijski kod A001W u skladu sa NATO standardima.

“Saradnja u oblasti odbrane između Crne Gore i Republike Bugarske je na visokom nivou, a Ministarstvo odbrane Republike Bugarske pruža značajnu podršku našem Ministarstvu i Vojsci u ispunjavanju strateškog cilja naše države da postane punopravna članica NATO. Ovo je važna aktivnost za Crnu Goru, dobra prilika za naše kompanije“, istakao je ministar Vučinić.

Pukovnik Kunin je ocijenio da je Crna Gora potpuno spremna za uključenje u NATO kodifikacioni sistem.

Ovim su počele da se realizuju dvogodišnje pripreme Ministarstva odbrane za stvaranje ambijenta i uslova za potpuni pristup najvećem odbrambenom tržištu na svijetu od 25 NATO i 28 drugih zemalja. Te zemlje su u NATO kodifikacionom sistemu do sada kodifikovale 16 miliona stavki, prijavile 1.4 miliona proizvođača i 22 miliona korisnika.

Nakon ovladavanja softverom, planovi Ministarstva odbrane su da aplicira za drugi potpuni nivo članstva u NATO kodifikacionom sistemu (nakon dodjeljivanja 100 brojeva).

Planirano je da se obuka nastavi i slijedeće godine, kako bi se pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u potpunosti obučili i stekli uslove da Crna Gora aplicira za tzv. Tier2 nivo kodifikacionog sistema. Taj nivo omogućava zemljama van NATO da u potpunosti i dvosmjerno izmjenjuju podatke sa NATO komitetom za kodifikaciju, NAMS-om i ostalim zemljama članicama tog sistema.