Manja slova Veća slova RSS
>

Čestitka Ministra odbrane za Dan Vojske Crne Gore

Datum objave: 06.10.2016 15:42 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Poštovani pripadnici i pripadnice Vojske – srećan vam 7. oktobar, Dan Vojske Crne Gore.

U godini kada obilježavamo jubilej, deset godina postojanja Vojske Crne Gore, zadovoljstvo mi je što mogu da konstatujem da smo uspješno završili značajnu etapu u procesu razvoja odbrambenog sistema Crne Gore.

Sektor odbrane je tokom prethodne decenije prošao proces značajnih promjena u kojima su Ministarstvo odbrane i Vojska u potpunosti transformisani. Koliko su reforme bile uspješne najbolje pokazuje prošlogodišnji poziv Crnoj Gori da postane članica NATO Alijanse, koji je uslijedio kao potvrda postignutih rezultata u pogledu ispunjenja ciljeva i zadataka definisanih u našim strateškim dokumentima.

Takođe, poziv naših partnera da se pridružimo Alijansi potvrđuje da je Crna Gora prepoznata kao faktor jačanja stabilnosti u regionu i šire, naročito imajući u vidu savremene bezbjednosne izazove i prijetnje.

Crnogorski vojnici se, zahvaljujući intenzivnoj i kontinuiranoj saradnji sa partnerskim državama, obučavaju po standardima i procedurama savremenih oružanih snaga. Danas oni ravnopravno učestvuju u međunarodnim misijama, pokazujući da ne zaostaju po znanju i vještinama sa kolegama iz zemalja NATO i EU. Upravo je ovaj praznik prilika da jos jednom prepoznamo njihov doprinos očuvanju mira u svijetu, kao i činjenicu da svojim angažmanom, afirmišu Crnu Goru kao državu koja baštini postulate demokratije savremenog svijeta.

Poštovani pripadnici Vojske Crne Gore,
Posvećenim radom i zalaganjem pokazali ste profesionalizam, spremnost i odlučnost da ispunjavanjem svakodnevnih zadataka i kontinuiranim radom na usavršavanju svojih vještina, budete svakim danom angažovani na realizaciji uspostavljene vizije razvoja sektora odbrane.

Vjerujem da će zadovoljstvo postignutim rezultatima biti dodatna motivacija da i u narednom periodu posvećeno radite na postavljenim zadacima i ciljevima, čime ćete najbolje doprinijeti kontinuitetu integracionih procesa, ali prije svega, prosperitetu i sigurnosti građana Crne Gore.
Još jednom, uz želje za lične i profesionalne uspjehe, čestitam vam Dan vojske!

Ministar odbrane
Prof. Dr Milica Pejanović Đurišić