Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Београд: Прве билатералне консултације у области одбране министарстава одбране Црне Горе и Републике Србије

Београд: Прве билатералне консултације у области одбране министарстава одбране Црне Горе и Републике Србије
Датум објаве: 21.02.2017 10:10 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Представници министарствава одбране Црне Горе и Републике Србије  су одржали у Београду прве билатералне консултације у области одбране. Састанак на нивоу начелника за међународну сарадњу био је прилика да се разговара о унапређењу билатералне сарадње и дефинишу заједничке активности у 2017. години.

Током састанка било је ријечи о политичкобезбједносној ситуацији у региону и мигрантској кризи, сарадњи са Европској унијом и НАТО (Програм ПзМ), сарадњи двије земље у области одбране кроз, између осталог, учешће у мултинационалним операцијама.

Током консултација, начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Србије, капетан бојног брода Милан Коњиковац, осврнуо се на могућности за унапријеђење већ постојеће одбрамбене сарадње двије земље. Он је истакао значај континуитета посјета високог нивоа у наредном периоду и додао да ће предстојећа посјета министра одбране Републике Србије Зорана Ђорђевића Црној Гори, представљати додатни импулс за развој добрих билатералних односа.

Начелник Дирекције за међународну сарадњу у Министарству одбране Црне Горе, потпуковник Велибор Бакрач, информисао је саговорнике о приоритетима Црне Горе који се односе на европске и евроатлантске интеграција, као и на резултате који су остварени у овом процесу. Указао је на даљу посвећеност у спровођењу реформи одбрамбеног и безбједносног система, као и ангажовању у међународним мисијама и операцијама под окриљем НАТО, ЕУ и УН, чиме Црна Гора активно доприноси очувању глобалног мира и безбједности. Нагласио је да ће Црна Гора остати чврсто посвећена регионалној војној сарадњи.

Током разговора, усаглашен је и потписан План билатералне одбрамбене сарадње за 2017. годину.

Чланови црногорске делегације су, поред потпуковника Бакрача, били поручник бојног брода Саша Чепић, као представник Генералштаба Војске Црне Горе и Марија Зековић, савјетница у Министарству одбране ЦГ.


мод