Manja slova Veća slova RSS
>

Beograd: Prve bilateralne konsultacije u oblasti odbrane ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Srbije

Beograd: Prve bilateralne konsultacije u oblasti odbrane ministarstava odbrane Crne Gore i Republike Srbije
Datum objave: 21.02.2017 10:10 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici ministarstvava odbrane Crne Gore i Republike Srbije  su održali u Beogradu prve bilateralne konsultacije u oblasti odbrane. Sastanak na nivou načelnika za međunarodnu saradnju bio je prilika da se razgovara o unapređenju bilateralne saradnje i definišu zajedničke aktivnosti u 2017. godini.

Tokom sastanka bilo je riječi o političkobezbjednosnoj situaciji u regionu i migrantskoj krizi, saradnji sa Evropskoj unijom i NATO (Program PzM), saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane kroz, između ostalog, učešće u multinacionalnim operacijama.

Tokom konsultacija, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije, kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, osvrnuo se na mogućnosti za unaprijeđenje već postojeće odbrambene saradnje dvije zemlje. On je istakao značaj kontinuiteta posjeta visokog nivoa u narednom periodu i dodao da će predstojeća posjeta ministra odbrane Republike Srbije Zorana Đorđevića Crnoj Gori, predstavljati dodatni impuls za razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

Načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore, potpukovnik Velibor Bakrač, informisao je sagovornike o prioritetima Crne Gore koji se odnose na evropske i evroatlantske integracija, kao i na rezultate koji su ostvareni u ovom procesu. Ukazao je na dalju posvećenost u sprovođenju reformi odbrambenog i bezbjednosnog sistema, kao i angažovanju u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem NATO, EU i UN, čime Crna Gora aktivno doprinosi očuvanju globalnog mira i bezbjednosti. Naglasio je da će Crna Gora ostati čvrsto posvećena regionalnoj vojnoj saradnji.

Tokom razgovora, usaglašen je i potpisan Plan bilateralne odbrambene saradnje za 2017. godinu.

Članovi crnogorske delegacije su, pored potpukovnika Bakrača, bili poručnik bojnog broda Saša Čepić, kao predstavnik Generalštaba Vojske Crne Gore i Marija Zeković, savjetnica u Ministarstvu odbrane CG.


mod