Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Беч: Годишња анализа имплементације мјера за изградњу повјерења и безбједности

Беч: Годишња анализа имплементације мјера за изградњу повјерења и безбједности
Датум објаве: 03.03.2017 15:39 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


У сједишту ОЕБС-а у Бечу од 27. фебруара до 3. марта одржано је више традиционалних годишњих састанака на којима је анализирана имплементација мјера за изградњу повјерења и безбједности.

Један је био посвећен анализи имплементације мјера за изградњу повјерења и безбједности (АИАМ), други је окупио Подрегионалну консултативну комисију (ПРКК) за Споразум о подрегионалној контроли наоружања, а трећи је био састанак ИНА/АДС радне групе.

Овим састанцима присуствовали су пуковник др Дражен Божовић, начелник Дирекције за контролу наоружања, потпуковник Роберт Голи из Верификационог центра и Милена Радоњић из Министарства вањских послова.

На састанку АИАМ-а, којем присуствују представници свих 57 чланица ОЕБС-а, поред анализе имплементације Бечког документа 2011, разматрани су механизми за ефикасније одговоре савременим безбједносним изазовима.

Састанку Подрегионалне консултазивне комисије, којем су, поред страна у Спроразуму, Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе, присуствовали и представници контакт групе, Француске, Италије, Њемачке, Русије, САД и Велике Британије, спровођење Споразума о подрегионалној контроли наоружања у 2016. години оцијењено је веома високом оцјеном. ОЕБС га промовише као успјешан примјер примјене превентивног механизма за конфликте широм свијета. Зато ће на овогодишњем курсу за имплементацију СПКН на РАЦВИАЦ-у присуствовати и земље ван ОЕБС региона.

На састанку ИНА/АДС којим је пресједававао пуковник Божовић, анализирано је функционисање ОЕБС комуникационе мреже, као и размјена обавјештења.

Са представницима верификационих центара СР Њемачке, Мађарске и Швајцарске договорена је билатерална сарадњу на пољу контроле наоружања и изградње мјера безбједности и повјерења.