Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић – Хојт Ји: Чланство Црне Горе у НАТО доприноси дугорочном миру и стабилности у региону

Бошковић – Хојт Ји: Чланство Црне Горе у НАТО доприноси дугорочном миру и стабилности у региону
Датум објаве: 12.05.2017 19:19 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас на маргинама 7. 2БС Форума који се одржава у Будви са замјеником помоћника америчког државног секретараза европска и евроазијска питања, Хојтом Брајаном Јиом и вршиоцем дужности замјеника помоћника секретара за одбрану, Лауром Купер.

Бошковић је апострофирао значај билатералне сарадње у домену одбране са Сједињеним Америчким Државама, као главним стратешким партнером Црне Горе, и изразио захвалност за свеобухватну и континуирану подршку коју САД пружају Црној Гори на пољу евроатлантских интеграција. Имајући у виду актуелне политичко-безбједносне изазове са којима се суочава регион Западног Балкана, он је нагласио да ће пуноправно чланство Црне Горе у НАТО умногоме допринијети обезбјеђивању дугорочног мира и безбједности у региону. Бошковић је додатно указао на спремност Црне Горе да на квалитетан начин допринесе напорима НАТО савезника у борби са савременим безбједносним изазовима међународне заједнице, као и у активностима које имају за циљ одвраћање негативног вањског утицаја.

Замјеник помоћника америчког државног секретара Хојт Ји изразио је задовољство финализацијом процеса ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО, истакавши да Сједињене Америчке Државе сматрају Црну Гору кредибилним и позданим савезником. Он је апострофирао значајну улогу Војске Црне Горе у домену пројектовања стабилности, односно учешћу у мировнимоперацијама.

Купер је досадашњу сарадњу са Црном Гором у области одбране оцијенила веома квалитетном, и изразила спремност америчке стране да се она у наредном периоду додатно продуби.

Том приликом, Купер је у име Министарства одбране САД уручила потпуковнику Велибору Бакрачу, начелнику Дирекције за медјународну сарадњу, војно одликовање "Легију за заслуге" за изузетан допринос јачању одбрамбене билатералне сарадње САД и Црне Горе. Овим чином још једном су потврдјени свеукупни пријатељски односи двије државе.модмод