Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković - Matern: Članstvo Crne Gore u NATO će pozitivno uticati na region

Bošković - Matern: Članstvo Crne Gore u NATO će pozitivno uticati na region
Datum objave: 24.05.2017 11:17 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Posvećenost Crne Gore demokratskim vrijednostima i dobrosusjedskim odnosima ključna je za  održavanje mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, naglašeno je na današnjem sastanku ministra odbrane, mr Predraga Boškovića sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori, Hansom Ginterom Maternom (Hans Günther Mattern).

Bošković i Matern razgovarali su u Ministarstvu odbrane i o budućoj saradnji SR Njemačke i Crne Gore, kao punopravne NATO članice.

 

Bošković je istakao značaj odličnih crnogorsko-njemačkih odnosa tokom procesa evroatlantskih integracija Crne Gore, posebno naglašavajući važnost snažne podrške SR Njemačke reformama sistema odbrane naše zemlje. Ministar je apostrofirao značaj završetka procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO od strane svih članica Alijanse. On je dodao da se Crna Gora kontinuirano priprema za nove obaveze i zadatke koji će proizaći iz članstva u NATO, kako bi ravnopravno sa saveznicima odgovorila svim bezbjednosnim izazovima.

Ambasador Matern je kazao da se Crna Gora tokom procesa evroatlantskih integracija dokazala kao pouzdan partner i da je svojim predanim radom i uspješnim reformama odbrambenog sektora nesumnjivo zavrijedila članstvo u Alijansi. On je dodao da će članstvom u NATO Crna Gora doprinijeti miru i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope u cjelini.

Sagovornici su razgovarali i o dugogodišnjem zajedničkom angažmanu najprije u ISAF misiji, a potom i u misiji Resolute Support, što je doprinijelo razvoju visokog stepena povjerenja dvije zemlje, kao i projektovanju stabilnosti u turbulentnom Avganistanu.