Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Билатералне консултације: Сарадња Црне Горе и Аустрије на највишем нивоу

Билатералне консултације: Сарадња Црне Горе и Аустрије на највишем нивоу
Датум објаве: 28.07.2017 08:16 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Делегација Министарства одбране коју су представљали државни секретар Слободан Филиповић и генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица ивановић, борави у радној посјети Министарству одбране и спорта Аустрије, у оквиру одржавања Билатералних консултација два министарства, на нивоу политичких директора.

Филиповић и Ивановић апострофирали су да је Црна Гора, као пуноправна НАТО чланица, посвећена свеобухватном јачању билатералне сарадње у домену одбране, како са савезницима, тако и са партнерским земљама. С тим у вези, истакли су да је билатерална одбрамбена сарадња Црне Горе и Аустрије веома садржајна и квалитетна, те нагласили да Министарство одбране и спорта Аустрије представља једног од најзначајнијих европских партнера Министарству одбране и Војсци Црне Горе, посебно у области обуке планинских јединица двије војске. Потврду одличне сарадње представља и подршка коју аустријска страна пружа запосленима у одбрамбеном сектору, кроз организацију курсева њемачког језика. Генерални директор Ивановић представио је основе сарадње два министарства за будући период, а која ће бити озваничена потписивањем Плана билатералне сарадње за 2018. годину.

Директор Директората за политику одбране Министарства одбране и спорта Аустрије, генерал-мајор др Јохан Франк, искористио је прилику да Министарству одбране Црне Горе честита на пуноправном чланству у НАТО, те истакао задовољство интензивираном сарадњом. Генерал-мајор Франк је истакао да ће аустријска страна наставити да подржава унапрјеђивање цјелокупног одбрамбеног сектора Црне Горе, кроз заједничке обуке и вјежбе. С тим вези, Франк је нагласио да је недавно одржана вјежба „Цоммон Цхалленге 2017“, на којој су заједнички учествовали припадници оружаних снага Црне Горе, Аустрије и Македоније, оцијењена изузетно успјешном, уз увјерење да ће се сарадња у овом домену наставити.

Државни секретар Филиповић и генерални директор Ивановић састали су се такође и са замјеником начелника Генералштаба Оружаних снага Аустрије, генерал-потпуковником Бернардом Баиром, те разговарали о конкретним могућностима за унапрјеђење војно-војне сарадње. Саговорници су разговарали и о безбједносним приликама у Европи и региону Западног Балкана, оцијенивши да се само кроз заједнички ангажман савезничких и партнерских земаља може адекватно одговорити на савремене безбједносне изазове.

Црногорска делегација је у оквиру билатералних консултација са представницима Министарства одбране и спорта Аустрије посјетила и Војно-историјски музеј у Бечу, те дискутовала о успостављању сарадње између два министарства и у овој области.