Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић: Без помоћи САД-а, црногорски пут у НАТО био би много тежи

Бошковић: Без помоћи САД-а, црногорски пут у НАТО био би много тежи
Датум објаве: 03.10.2017 15:05 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


„Без подршке и помоћи Сједињених Америчких Држава, пут Црне Горе у НАТО сигурно би био много тежи“, нагласио је министар одбране, мр Предраг Бошковић, захвајујући се данас у Тивту амбасадорки САД-а Маргарет Ен Уехара на донацији Морнарици Војске Црне Горе, војном пловилу „Туфф Боат“ које је данас у Тивту и званично уручено Морнарици Војске Црне Горе.

Он је нагласио да ће пловило значајно допринијети унапређењу способности, капацитета и модернизацији црногорске Морнарице, која има своју дугу традицију и веома је значајна за укупни одбрамбени систем Црне Горе.

„Ова донација је знак да Сједињене Државе остају посвећене продубљивању нашег стратешког партнерства и подршци наставку евроатлантских интеграција Црне Горе. Наставићемо и даље да јачамо и продубљујемо наше везе колективне безбједности,” саопштила је амбасадорка Уехара.

Свечаност поводом примопредаје војног пловила, ЕОД чамца (Еxплосиве Ординанце Диспосал) који служи првенствено уклањању експлозивних направа са морског дна, вриједног 200 хиљада долара, уприличена је у Поморском музеју у Тивту.
Поред Морнарице Војске Црне Горе, овај чамац ће служити и за сврхе Завода за хидрометеорологију и сеизмологију у Тивту. Овом донацијом САД наставља подршку деминирању морског дна и хидрографским истраживањима у Црној Гори.

Пловило ће претраживати морско дно помоћу сонара и магнетометра, а служи и за транспорт ронилаца и њихове опреме, као и лоцираних неексплодираних убојних средстава. Влада САД је донирала 2015. још један мањи чамац црногорској Морнарици за сличне потребе, на шта је подсјетио и министар, захваљујући се амбасадорки Уехара .

Ово пловило помоћи ће у изградњи капацитета ЕОД тима Поморског одреда Морнарице Војске Црне Горе и обуци људства. Чамац је већ испоручен у Луку Бар, од стране Хуманитариан Мине Ацтион (ХМА) Програма Европске Команде Сједињених Држава (УСЕУЦОМ). ХМА програм пружа помоћ одабраним земљама при уклањању мина у земљама са копненим или воденим подручјима која су контаминирана заосталим минама које представљају потенцијалну опасност по живот и здравље људи, животну средину и економију.

Амбасада САД је 2015. године је кроз исти ХМА програм УСЕУЦОМ-а донирала Министарству одбране Црне Горе опрему сличне намјене (ЕОД чамац са пратећом опремом) у вриједности од око 280 хиљада америчких долара.