Manja slova Veća slova RSS
>

Skoplje: Ivanović na Sastanku političkih direktora zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5)

Skoplje: Ivanović na Sastanku političkih direktora zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5)
Datum objave: 26.10.2017 09:56 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, učestvovao je na Sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica i posmatrača Američko - jadranske povelje (A5), koji je održan u Skoplju.

Na sastanku su se razmatrali aktuelni regionalni projekti u domenu odbrane i bezbjednosti, zajednički doprinos NATO operacijama podrške miru, kao i efekti migrantske krize za bezbjednost Zapandog Balkana.

Ivanović je ukazao na punu posvećenost Crne Gore daljem razvoju regionalne saradnje u domenu odbrane, naglasivši da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da snažno podržavaju zajedničke projekte, vježbe i obuke u okviru Američko-jadranske povelje koji imaju za cilj jaćanje odrambenih sposobnosti i međusobnog povjerenja. On je apostrofirao zajedničko učešće članica Američko-jadranske povelje u “Resolute Support” misiji, čime se značajno unaprjeđuje interoperabilnost regionalnih oružanih snaga.
Ivanović je istakao da se zemlje Balkana mogu adekvatno suočiti sa aktuelnim regionalnim bezbjednosnim izazovima jedino u okviru zajedničkog djelovanja i udruživanja postojećih kapaciteta.

Ivanović je dodao da Crna Gora, u svojstvu NATO članice, nastavlja da se snažno zalaže za politiku “otvorenih vrata” i promoviše važnost dalje integracije regiona u Alijansu.