Manja slova Veća slova RSS
>

General Daković i generalni direktor Ivanović sastali se sa izaslanikom odbrane Japana

General Daković i generalni direktor Ivanović sastali se sa izaslanikom odbrane Japana
Datum objave: 16.11.2017 14:41 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, primili su danas na odvojenim sastancima izaslanika odbrane Japana, pukovnika Jošimasu Takija (Yoshimasu Taki).

Brigadni general Daković informisao je pukovnika Takija o aktivnostima koje Vojska Crne Gore sprovodi u domenu dalje integracije u kolektivni sistem bezbjednosti, te aktuelnoj implementaciji ciljeva sposobnosti. Načelnik Generalštaba je upoznao pukovnika Takija sa planovima za budući razvoj i modernizaciju crnogorske vojske, u cilju nastavka jačanja interoperabilnosti sa savezničkim snagama. Imajući u vidu da Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastoje da unaprijede postojeću bilateralnu saradnju, kako sa zemljama saveznicama, tako i partnerskim zemljama, Daković je izrazio očekivanje da će se vojna saradnja Crne Gore i Japana u narednom periodu produbiti, a posebno u oblasti djelovanja u kriznim i vanrednim situacijama, kao i razmjene iskustava u obuci, te učešću u međunarodnim mirovnim misijama.
Pukovnik Taki čestitao je brigadnom generalu Dakoviću imenovanje na novu dužnost, naglašavajući spremnost da se u narednom periodu odbrambena saradnja dvije zemlje značajno unaprijedi.

Naglašavajući sveobuhvatne prijateljske odnose Crne Gore i Japana, generalni direktor Ivanović je izrazio očekivanje da će se i odbrambena saradnja u narednom periodu značajnije unaprijediti. S tim u vezi, direktor Ivanović i pukovnik Taki razmijenili su mišljenja o konkretnim prijedlozima za razvoj buduće saradnje u 2018. godini, sa fokusom na modernizaciju i opremanje Vojske Crne Gore. Imajući u vidu da savremeni bezbjednosni izazovi ne poznaju granice sagovornici su se saglasili da je saradnja svih medjunarodnih aktera važna za očuvanje globalnog mira i stabilnosti.

Pukovnik Taki nakon sastanaka u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore obišao i Pješadijski bataljon u Danilovgradu.


mod