Manja slova Veća slova RSS
>

Pljevlja: U toku vježba „Odlučan odgovor 18“

Pljevlja: U toku vježba „Odlučan odgovor 18“
Datum objave: 19.09.2018 18:32 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


U kasarni „Vladimir Knežević - Volođa“ i na poligonima „Židovići“ i „Ranče polje“ u Pljevljima u toku je vježba „Odlučan odgovor 18“, koja traje od 17. do 21. septembra.

Cilj vježbe je provjera i ocjenjivanje 2. pješadijske čete iz sastava Pješadijskog bataljona, te Odjeljenja NHBO, Odjeljenja vojne policije i Tima za deminiranje Vojske Crne Gore, po NATO programu za ocjenjivanje kopnenih snaga (CREVAL).

„Odlučan odgovor 18“ je, po scenariju i cilju, nezavisna vježba koja se realizuje u skladu sa NATO direktivom za vježbe, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica VCG za doprinos NATO.

Realizuje se po scenariju što realnijih situacija koje se mogu očekivati u NATO vođenim operacijama širokog spektra, prilagođenom ciljevima obuke i ocjenjivačkom procesu.

Ocjenu borbene spremnosti jedinica daće mješoviti ocjenjivački tim sastavljen od predstavnika Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Hrvatske, pod monitoringom predstavnika Komande kopnenih snaga NATO (LANDCOM), koji nadgledaju realizaciju ocjenjivanja.

U vježbi je angažovano oko 300 pripadnika VCG, a danas je realizovana operacija „Četa u napadu“.