Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић - Купер: Америчко-јадранска повеља доприноси чланству у Алијанси земаља аспираната

Бошковић - Купер: Америчко-јадранска повеља доприноси чланству у Алијанси земаља аспираната
Датум објаве: 13.11.2018 19:11 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, сусрео се вечерас у Будви, пред сјутрашњи Састанак министара одбране држава Америчко-јадранске повеље (А5) са замјеницом помоћника америчког секретара за одбрану, Лором Купер.
   
Њихов састанак био је посвећен разматрању актуелне безбједносне сарадње Црне Горе и Сједињених Америчких Држава. 

Саговорници су истакли обострано задовољство интензивном и квалитетном билатералном сарадњом, наглашавајући значај заједничких пројеката који се, прије свега, односе на модернизацију одбрамбеног и безбједносног сектора, јачање интероперабилности оружаних снага двије земље, као и унапређење капацитета људских ресурса кроз бројне обуке и школовања. Закључено је да су два сусрета министра Бошковића и америчког секретара за одбрану Џејмса Матиса током ове године додатно утицала на поспјешивање свеобухватне одбрамбене билатералне сарадње. 
  
Бошковић је упознао саговорницу са актуелним приоритетима Министарства одбране и Војске Црне Горе у доменима доприноса колективном систему безбједности и испуњавању обавеза које произилазе из НАТО агенде. Саговорници су размијенили мишљења о актуелним регионалним и глобалним безбједносним изазовима и истакли значај заједничког дјеловања у оквиру Алијансе. 

Бошковић и Купер изразили су увјерење да Америчко-јадранска повеља представља одличну платформу за промовисање евроатлантских аспирација земаља региона, наглашавајући да само јачањем међусобног повјерења и добросусједске сарадње можемо допринијети трајном миру и стабилности у Југоисточној Европи. Купер је апострофирала да је будућност Америчко-јадранске повеље утемељена и да ова регионална иницијатива доприноси чланству у Алијанси земаља аспираната.
  
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ