Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković - Kuper: Američko-jadranska povelja doprinosi članstvu u Alijansi zemalja aspiranata

Bošković - Kuper: Američko-jadranska povelja doprinosi članstvu u Alijansi zemalja aspiranata
Datum objave: 13.11.2018 19:11 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, susreo se večeras u Budvi, pred sjutrašnji Sastanak ministara odbrane država Američko-jadranske povelje (A5) sa zamjenicom pomoćnika američkog sekretara za odbranu, Lorom Kuper.
   
Njihov sastanak bio je posvećen razmatranju aktuelne bezbjednosne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. 

Sagovornici su istakli obostrano zadovoljstvo intenzivnom i kvalitetnom bilateralnom saradnjom, naglašavajući značaj zajedničkih projekata koji se, prije svega, odnose na modernizaciju odbrambenog i bezbjednosnog sektora, jačanje interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje, kao i unapređenje kapaciteta ljudskih resursa kroz brojne obuke i školovanja. Zaključeno je da su dva susreta ministra Boškovića i američkog sekretara za odbranu Džejmsa Matisa tokom ove godine dodatno uticala na pospješivanje sveobuhvatne odbrambene bilateralne saradnje. 
  
Bošković je upoznao sagovornicu sa aktuelnim prioritetima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore u domenima doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz NATO agende. Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim regionalnim i globalnim bezbjednosnim izazovima i istakli značaj zajedničkog djelovanja u okviru Alijanse. 

Bošković i Kuper izrazili su uvjerenje da Američko-jadranska povelja predstavlja odličnu platformu za promovisanje evroatlantskih aspiracija zemalja regiona, naglašavajući da samo jačanjem međusobnog povjerenja i dobrosusjedske saradnje možemo doprinijeti trajnom miru i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi. Kuper je apostrofirala da je budućnost Američko-jadranske povelje utemeljena i da ova regionalna inicijativa doprinosi članstvu u Alijansi zemalja aspiranata.
  
MINISTARSTVO ODBRANE