Manja slova Veća slova RSS
>

Na Cetinju obilježeno 100 godina od Božićnog ustanka: Na njihovim primjerima uči se vjernost otadžbini

Na Cetinju obilježeno 100 godina od Božićnog ustanka: Na njihovim primjerima uči se vjernost otadžbini
Datum objave: 06.01.2019 14:10 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


“Bez sjećanja i pijeteta prema slavnim precima i njihovom djelu ne bi bilo ni današnje Crne Gore. Nestali bi i crnogorska država i sve crnogorsko”, kazao je premijer Duško Marković na Svečanoj akademiji održanoj danas u Zetskom domu na Cetinju povodom 100 godina od Božićnog ustanka.
   
“Duboko se klanjajući herojskoj žrtvi božićnih ustanika, kao i teškim patnjama crnogorskih familija u godinama terora koje su uslijedile, danas s pravom možemo reći da su te žrtve i te patnje dobile svoj zasluženi smiraj u obnovi crnogorskog imena i crnogorske države 21. maja 2016. godine”, istakao je premijer. On je poručio da je danas potrebno da razumijemo zablude jednih u teškim i smutnim vremenima, baš kao i viziju i žrtvu drugih u odbrani ugroženih prava na crnogorsko ime i posebnost. 

“Danas želim da vidim manje neosnovane brige za naše državno dostojanstvo, i mnogo manje uzbuđenja zbog onih koji se bore za svoj identitet, prisvajajući naš vjekovni”, zaključio je premijer Marković.

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković je kazao da Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore, ne zaboravljaju božićne heroje, na čijim će primjerima mladost učiti kako se vjernost otadžbini izgovara. 

„Na besmrtnim idejama njihovih duša, grijaće se nova pokoljenja“, kazao je Bošković. On je istakao da je Božićni ustanak događaj o kojem se dugo nije znalo gotovo ništa, ali da „istina uvijek nađe puteve kojima će se pokazati svjetlosti, uprkos dubini zaborava.“ „Njihov barjak časti i sjećanja prenošen je od sinova do potomaka, da se opet vrati predačkoj zavjetnoj misli - da vojnik brani grb na kapi, da brani ideju nad kojom je - u čast i u život zakletvu položio“, istakao je ministar Bošković na Svečanoj akademiji.

Današnja svečanost na Cetinju, u organizaciji Ministarstva odbrane, imala je dva dijela – na Spomeniku herojima Božićnog ustanka 2019. na Bajicama i u Zetskom domu, gdje je održana Svečana akademija. Akademiji su prisustvovali predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, bivši predsjednik Filip Vujanović, članovi Vlade, i drugi predstavnici državnog, političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore. Predsjednik Milo Đukanović je, u nemogućnosti da prisustvuje svečanosti, poslao čestitku Vladi i Ministarstvu odbrane zbog prepoznavanja značaja ovog velikog jubileja. 

mod
  
Na spomenik na Bajicama prethodno su vijenac položili premijer Duško Marković, ministar odbrane, mr Predrag Bošković i gradonačelnik Cetinja, mr Aleksandar Kašćelan
    
Brojnim prisutnim građanima, sa novosagrađenog gumna kod spomenika obratili su se načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić i gradonačelnik Kašćelan. 
    
mod mod

General Dakić je, govoreći o Božićnom ustanku, istakao da ondašnja riješenost i istrajnost crnogorskih oficira da ostanu vjerni položenoj zakletvi, njihova etička i tradicionalna snaga predstavljaju snažno nadahnuće i danas, nakon sto godina. “Spremni na najveću žrtvu, uzdigli su moralni kodeks iznad vlastitih života i života svojih najmilijih”, kazao je načelnik GŠ VCG. 
    
Kašćelan je kazao da je među članovima komitskog pokreta bilo i junaka i prvaka ondašnje Crne Gore, a da se danas prisjećamo onih koji su posijali sjeme otpora zatiranju crnogorske državnosti. 
    
U Zetskom domu izveden je dramski prikaz sa tematikom iz Božićnog ustanka, koji je specijalno za ovu priliku režirao reditelj Željko Sošić. Finalni dio Svečane akademije bila je primopredaja sablje koju je ministar Bošković predao komandiru Počasne garde, kapetanu Miliji Čabarkapi. Riječ je o replici koja je urađena po originalu oficirske sablje iz 1910. godine, a koja će ubuduće biti korišćena prilikom svih svečanih ceremonija koje zahtijevaju i podrazumijevaju učešće Svečane garde Vojske Crne Gore. 
    
Na gumnu pored Spomenika božičnim herojima glumac Slobodan Marunović govorio je odlomak iz dnevničkih zapisa Krsta Zrnova Popovića, vođe Božićnog ustanka. 
     
mod
       
Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919. po novom, ili 24. decembra 1918. godine, po starom kalendaru. Imao je za cilj poništenje odluka tzv. Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, te da se Crna Gora oslobodi faktičke vojne okupacije srpske vojske, da se odbrani i afirmiše crnogorska državna nezavisnost i da Crna Gora kao punopravan i ravnopravan državno-pravni subjekt stupi u jugoslovensku konfederaciju. 
    
MINISTARSTVO ODBRANE