Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

На Цетињу обиљежено 100 година од Божићног устанка: На њиховим примјерима учи се вјерност отаџбини

На Цетињу обиљежено 100 година од Божићног устанка: На њиховим примјерима учи се вјерност отаџбини
Датум објаве: 06.01.2019 14:10 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


“Без сјећања и пијетета према славним прецима и њиховом дјелу не би било ни данашње Црне Горе. Нестали би и црногорска држава и све црногорско”, казао је премијер Душко Марковић на Свечаној академији одржаној данас у Зетском дому на Цетињу поводом 100 година од Божићног устанка.
   
“Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле, данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2016. године”, истакао је премијер. Он је поручио да је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угрожених права на црногорско име и посебност. 

“Данас желим да видим мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због оних који се боре за свој идентитет, присвајајући наш вјековни”, закључио је премијер Марковић.

Министар одбране, мр Предраг Бошковић је казао да Министарство одбране и Влада Црне Горе, не заборављају божићне хероје, на чијим ће примјерима младост учити како се вјерност отаџбини изговара. 

„На бесмртним идејама њихових душа, гријаће се нова покољења“, казао је Бошковић. Он је истакао да је Божићни устанак догађај о којем се дуго није знало готово ништа, али да „истина увијек нађе путеве којима ће се показати свјетлости, упркос дубини заборава.“ „Њихов барјак части и сјећања преношен је од синова до потомака, да се опет врати предачкој завјетној мисли - да војник брани грб на капи, да брани идеју над којом је - у част и у живот заклетву положио“, истакао је министар Бошковић на Свечаној академији.

Данашња свечаност на Цетињу, у организацији Министарства одбране, имала је два дијела – на Споменику херојима Божићног устанка 2019. на Бајицама и у Зетском дому, гдје је одржана Свечана академија. Академији су присуствовали предсједник Скупштине Црне Горе, Иван Брајовић, бивши предсједник Филип Вујановић, чланови Владе, и други представници државног, политичког, културног и научног живота Црне Горе. Предсједник Мило Ђукановић је, у немогућности да присуствује свечаности, послао честитку Влади и Министарству одбране због препознавања значаја овог великог јубилеја. 

мод
  
На споменик на Бајицама претходно су вијенац положили премијер Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић и градоначелник Цетиња, мр Александар Кашћелан
    
Бројним присутним грађанима, са новосаграђеног гумна код споменика обратили су се начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић и градоначелник Кашћелан. 
    
мод мод

Генерал Дакић је, говорећи о Божићном устанку, истакао да ондашња ријешеност и истрајност црногорских официра да остану вјерни положеној заклетви, њихова етичка и традиционална снага представљају снажно надахнуће и данас, након сто година. “Спремни на највећу жртву, уздигли су морални кодекс изнад властитих живота и живота својих најмилијих”, казао је начелник ГШ ВЦГ. 
    
Кашћелан је казао да је међу члановима комитског покрета било и јунака и првака ондашње Црне Горе, а да се данас присјећамо оних који су посијали сјеме отпора затирању црногорске државности. 
    
У Зетском дому изведен је драмски приказ са тематиком из Божићног устанка, који је специјално за ову прилику режирао редитељ Жељко Сошић. Финални дио Свечане академије била је примопредаја сабље коју је министар Бошковић предао командиру Почасне гарде, капетану Милији Чабаркапи. Ријеч је о реплици која је урађена по оригиналу официрске сабље из 1910. године, а која ће убудуће бити коришћена приликом свих свечаних церемонија које захтијевају и подразумијевају учешће Свечане гарде Војске Црне Горе. 
    
На гумну поред Споменика божичним херојима глумац Слободан Маруновић говорио је одломак из дневничких записа Крста Зрнова Поповића, вође Божићног устанка. 
     
мод
       
Божићни устанак црногорског народа подигнут је под вођством командира Крста Зрнова Поповића, 6. јануара 1919. по новом, или 24. децембра 1918. године, по старом календару. Имао је за циљ поништење одлука тзв. Подгоричке скупштине, од 26. новембра 1918. године о нелегалном и нелегитимном присаједињењу Црне Горе Србији, те да се Црна Гора ослободи фактичке војне окупације српске војске, да се одбрани и афирмише црногорска државна независност и да Црна Гора као пуноправан и равноправан државно-правни субјект ступи у југословенску конфедерацију. 
    
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ