Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović u Hagu na sastanku predstavnika zemalja UN: Mirovne operacije fokusirati na prevenciju konflikata

Ivanović u Hagu na sastanku predstavnika zemalja UN: Mirovne operacije fokusirati na prevenciju konflikata
Datum objave: 14.01.2019 12:14 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, učestvovao je u danas u Hagu na pripremnom sastanku za sastanak ministara odbrane država članica Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija, koji će se u martu održati u sjedištu UN u Njujorku.


U Hagu se okupilo oko 150 predstavnika Ujedinjenih nacija i država članica. Na sastanku su razmatrani modaliteti unapređenja učešća država članica i kontributora u misijama i operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, u cilju dostizanja postavljenih standarda i pružanja vidljivog doprinosa u konfliktnim područjima. 

Učešće u mirovnim operacijama treba u narednom periodu fokusirati na prevenciju konflikata, imajući u vidu da lokalni politički problemi često prevazilaze nacionalne granice i postaju regionalni ili, čak, globalni, zaključeno je na sastanku. Crna Gora stoji na stanovištu da su mirovne misije Ujedinjenih nacija jedinstven i dinamičan instrument za pomoć zemljama zahvaćenim sukobima, kao i u izgradnji i očuvanju trajnog mira. Naša zemlja će nastaviti da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije. 

Sastanak je bio platforma za pripremu predstojećeg ministarskog sastanka, čija će glavna tema biti udruživanja kapaciteta za suočavanje sa sve brojnijim bezbjednosnim izazovima današnjice. 

Vojska Crne Gore u Misiji Ujedinjenih nacija u Zapadnoj Sahari (MINURSO) učestvuje od 2017. godine, razvijajući na taj način dodatno interoperabilnost i sposobnost i stičući nova iskustava, uz naučene lekcije koje se kasnije primjenjuju u obuci jedinica.