Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић у Хагу на састанку представника земаља УН: Мировне операције фокусирати на превенцију конфликата

Ивановић у Хагу на састанку представника земаља УН: Мировне операције фокусирати на превенцију конфликата
Датум објаве: 14.01.2019 12:14 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, учествовао је у данас у Хагу на припремном састанку за састанак министара одбране држава чланица Уједињених нација на тему мировних операција, који ће се у марту одржати у сједишту УН у Њујорку.


У Хагу се окупило око 150 представника Уједињених нација и држава чланица. На састанку су разматрани модалитети унапређења учешћа држава чланица и контрибутора у мисијама и операцијама под окриљем Уједињених нација, у циљу достизања постављених стандарда и пружања видљивог доприноса у конфликтним подручјима. 

Учешће у мировним операцијама треба у наредном периоду фокусирати на превенцију конфликата, имајући у виду да локални политички проблеми често превазилазе националне границе и постају регионални или, чак, глобални, закључено је на састанку. Црна Гора стоји на становишту да су мировне мисије Уједињених нација јединствен и динамичан инструмент за помоћ земљама захваћеним сукобима, као и у изградњи и очувању трајног мира. Наша земља ће наставити да пружа активан и конструктиван допринос Одјељењу Уједињених нација за мировне операције. 

Састанак је био платформа за припрему предстојећег министарског састанка, чија ће главна тема бити удруживања капацитета за суочавање са све бројнијим безбједносним изазовима данашњице. 

Војска Црне Горе у Мисији Уједињених нација у Западној Сахари (МИНУРСО) учествује од 2017. године, развијајући на тај начин додатно интероперабилност и способност и стичући нова искустава, уз научене лекције које се касније примјењују у обуци јединица.