Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković u Minhenu sa dr Jusi Ninistom: Podrška Republike Finske evropskim integracijama Crne Gore

Bošković u Minhenu sa dr Jusi Ninistom: Podrška Republike Finske evropskim integracijama Crne Gore
Datum objave: 15.02.2019 15:45 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković sreo se danas u Minhenu sa ministrom odbrane Republike Finske, dr Jusi Ninistom. Tom prilikom, sagovornici su izrazili očekivanje da će saradnja Crne Gore i Finske u oblasti odbrane jačati na obostranu korist, uz razmatranje i definisanje konkretnih oblasti saradnje u narednom periodu. Ninista je potvrdio snažnu podršku Crnoj Gori u procesu evropskih integracija tokom predstojećeg predsjedavanje Finske Savjetom Evropske unije (EU). Ministar Bošković je upoznao finskog kolegu sa prioritetima u modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore, kao i o učešću Crne Gore u međunarodnim misijama. Finski ministar odbrane čestitao je na posvećenosti Crne Gore doprinosima kolektivnom sistemu bezbjednosti.


Sagovornici su konstatovali da ovaj susret predstavlja dobar osnov buduće saradnje između dva ministarstva odbrane.

Ministar Bošković i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović učestvovali su na sastanku koji je predsjednik Milo Đukanović imao sa ministrom za Evropu i Ameriku u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sir Alanom Dunkanom.

Bošković kao član crnogorske delegacije koju predvodi predsjednik Đukanović učestvuje na 55. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja traje do 17. februara.

Teme konferencije su politički i bezbjednosni izazovi sa kojima se suočavaju Evropa i međunarodna zajednica, sa akcentom na transnacionalnu bezbjednost, evropsku odbranu, bezbjednost arktičkog regiona, sajber i energetsku bezbjednost.