Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић код Вон дер Лејен, сусрети са Крстичевићем и Шмитом

Бошковић код Вон дер Лејен, сусрети са Крстичевићем и Шмитом
Датум објаве: 16.02.2019 14:56 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране мр Предраг Бошковић данас је у Минхену присуствовао радном ручку, чији је домаћин била министарка одбране СР Њемачке, Урсула Вон дер Лејен.


Бошковић је том приликом оцијенио да је сарадња двије земље у области одбране на веома високом нивоу, те нагласио да је СР Њемачка као један од најзначајнијих партнера Црне Горе пружила снажну подршку нашој држави у кључним моментима процеса евроатлантских интеграција. Он је апострофирао заједничко учешће припадника двије војске у Авганистану, што је значајно допринијело развијању повјерења између двије државе. Бошковић је информисао саговорницу да је Црна Гора упутила припаднике Војске Црне Горе у мисију „Ојачано присуство на Истоку“ (еФП, енханцед Форwард Пресенце) у Летонију, што је још један показатељ посвећености и доприноса Црне Горе глобалном миру и стабилности.

Вон дер Лејен је истакла допринос наше земље колективном систему безбједности кроз активно учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама. Она је нагласила да ће СР Њемачка наставити да пружа подршку Црној Гори на пољу одбране.

Током другог дана Минхенске безбједносне конференције, Бошковић се у одвојеним сусретима састао са замјеником премијера и министром одбране Републике Хрватске, Дамиром Крстичевићем, као и са Кристијаном Шмитом, (Цхристиан Сцхмидт), чланом Одбора вањских послова парламентарне групе Хришћанско-демократска унија/Хришћанско-социјална унија (ЦДУ/ЦСУ). 

мод

Са Крстичевићем је истакнута опредијељеност двије сусједне земље за даље унапређење односа и сарадње у областима од обостраног интереса, што представља јасну и недвосмислену демонстрацију заједничке одговорности за стабилност региона. Разговарано је о сарадњи у области образовања кадета и усавршавања професионалних војних лица у Републици Хрватској, заједничком учешћу у мисији Ресолуте Суппорт у Авганистану, као и сарадњи у оквиру Америчко-јадранске повеље. Истакнута је снажна подршка Хрватске европским интеграцијама Црне Горе. Посјета министра Крстичевића нашој земљи планира се за прољеће.

мод

Током сусрета са Шмитом, Бошковић се захвалио саговорнику на свеобухватној подршци СР Њемачке у домену европских интеграција Црне Горе. Министар је истакао да пуноправно чланство у НАТО представља јасан предуслов и снажан подстицај даљим демократским процесима у области политичког, економског и друштвеног поретка наше земље. Шмит је изразио задовољство да је Црна Гора поуздан и кредибилан савезник у оквиру Алијансе, као и главни партнер ЕУ у региону у домену спровођења и промоције демократских реформи. Он је истакао и да ће СР Њемачка, као и до сада, наставити да активно подржава стријемљења Црне Горе ка чланству у Европској унији.