Manja slova Veća slova RSS
>

Održana panel diskusija ''Mogućnosti za mlade u Vojsci Crne Gore''

Održana panel diskusija
Datum objave: 28.02.2019 14:14 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo odbrane je, u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Unijom srednjoškolaca, danas organizovalo panel diskusiju ''Mogućnosti za mlade u Vojsci Crne Gore''.


Na panelu su govorili generalni direktori Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov i Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete, Veljko Tomić, potporučnica Kristina Bačić, predsjednik Studentskog paralmenta UCG Danilo Jelovac i predsjednica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca, Andrea Mićanović.

mod

Volkov je istakao načine na koje mladi mogu postati dio Vojske Crne Gore, te objasnio šta podrazumijeva karijerni razvoj u okviru odbrambenog sistema. Posebno je naglasio etički aspekt vojnog poziva, te uzvišene ideale kojima je posvećen. On je kazao da Crna Gora od obnove nezavisnosti po prvi put sama kreira svoju odbrambenu politiku i uređuje sopstveni sistem odbrane u najboljem interesu za ostvarivanje državnih ciljeva. Naša država je na tom polju imala ambiciozan i nimalo lak zadatak, pun brojnih izazova, prvenstveno u procesu reforme Vojsku i njenog preobražaja u profesionalnu odbrambenu snagu.

Tomić je istakao značaj saradnje ministarstava prosvjete i odbrane u cilju približavanja vojne profesije mladima. On se osvrnuo na prethodne projekte, ističući da će saradnja u narednom periodu biti intenzivirana. Tomić je naglasio da iz škola stižu informacije o zainteresovanosti mladih za vojni poziv i projekte Ministarstva odbrane.

mod

Potporučnica Bačić je govorila o motivima koji su je podstakli da završi vojnu akademiju, te istakla da bi svakom mladom čovjeku preporučila da pođe njenim stopama, zbog prednosti koje nosi vojni poziv, od stalnog zaposlenja do mogućnosti usavršavanja i obrazovanja. 
 
Jelovac i Mićanović su preporučili mladima da se oprobaju kao vojnici, odnosno da apliciraju za dobrovoljno služenje vojnog roka ili se prijave za Ljetnji vojni kamp. Jelovac je kazao da je posebno važno sticati nove vještine i da je čast služiti svojoj domovini. 

Panelu koji je organizovan u Sali univerzitetskog Sportsko-kulturnog centra, prisustovalo je oko 200 studenata i srednjoškolaca. 

mod