Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржана панел дискусија ''Могућности за младе у Војсци Црне Горе''

Одржана панел дискусија
Датум објаве: 28.02.2019 14:14 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министарство одбране је, у сарадњи са Студентским парламентом Универзитета Црне Горе и Унијом средњошколаца, данас организовало панел дискусију ''Могућности за младе у Војсци Црне Горе''.


На панелу су говорили генерални директори Директората за људске ресурсе у Министарству одбране Михаило Волков и Директората за опште средње образовање, стручно образовање и образовање одраслих у Министарству просвјете, Вељко Томић, потпоручница Кристина Бачић, предсједник Студентског паралмента УЦГ Данило Јеловац и предсједница Управног одбора Уније средњошколаца, Андреа Мићановић.

мод

Волков је истакао начине на које млади могу постати дио Војске Црне Горе, те објаснио шта подразумијева каријерни развој у оквиру одбрамбеног система. Посебно је нагласио етички аспект војног позива, те узвишене идеале којима је посвећен. Он је казао да Црна Гора од обнове независности по први пут сама креира своју одбрамбену политику и уређује сопствени систем одбране у најбољем интересу за остваривање државних циљева. Наша држава је на том пољу имала амбициозан и нимало лак задатак, пун бројних изазова, првенствено у процесу реформе Војску и њеног преображаја у професионалну одбрамбену снагу.

Томић је истакао значај сарадње министарстава просвјете и одбране у циљу приближавања војне професије младима. Он се осврнуо на претходне пројекте, истичући да ће сарадња у наредном периоду бити интензивирана. Томић је нагласио да из школа стижу информације о заинтересованости младих за војни позив и пројекте Министарства одбране.

мод

Потпоручница Бачић је говорила о мотивима који су је подстакли да заврши војну академију, те истакла да би сваком младом човјеку препоручила да пође њеним стопама, због предности које носи војни позив, од сталног запослења до могућности усавршавања и образовања. 
 
Јеловац и Мићановић су препоручили младима да се опробају као војници, односно да аплицирају за добровољно служење војног рока или се пријаве за Љетњи војни камп. Јеловац је казао да је посебно важно стицати нове вјештине и да је част служити својој домовини. 

Панелу који је организован у Сали универзитетског Спортско-културног центра, присустовало је око 200 студената и средњошколаца. 

мод