Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Мисија Ресолуте Суппорт: X контингент ВЦГ стигао у Авганистан

Мисија Ресолуте Суппорт: X контингент ВЦГ стигао у Авганистан
Датум објаве: 04.03.2019 13:23 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


У Авганистан је стигао X контингент Војске Црне Горе у мисији Ресолуте суппорт (Одлучна подршка).

Приликом њиховог испраћаја у Подгорици, начелник Штаба Генералштаба Војске Црне Горе, потпуковник Александар Пантовић је казао се од свих припадника ВЦГ у мисијама очекује и захтијева да буду савјесни и одговорни у извршавању постављених задатака, а да на терену примјењују знања и вјештине које су стицане и увјежбаване током предупутне обуке. Он је нагласио поштовање и уважавање локалне културе, традиције и обичаја поносног авганистанског народа.

„Крећете на одговоран и сложен задатак, препун изазова. Такви задаци су својствени војничкој професији“, казао је потпуковник Пантовић, подсјећајучи да наши војници учешћем у мисији Ресолуте суппорт настављају дугу традицију, која је почела још 1897. године, када је књаз Никола упутио одред црногорских мировњака на Крит.

Командант X контингента, мајор Жарко Војиновић је казао да му чини изузетну част бити на том мјесту.

„Учешћем у мисији РС припадници X контингента исказују приврженост стратешким опредјељењима државе и Војске Црне Горе у давању доприноса одржавању стабилности на простору Авганистана“, истакао је мајор Војиновић.

Он је казао да су наши војници спремни да одговоре свим задацима током реализације мисије, у мултинационалном окружењу. „Сигуран сам да ће сваки припадник контингента бити примјер дисциплине, храбрости, одговорности и самопожртвовања, онако како то доликује припадницима ВЦГ“, закључио је командант X контингента.

До сада је у мисијама у Авганистану, ИСАФ и Ресолуте Суппорт било ангажовано 18 контингената са укупно 467 припадника ВЦГ.

Десети контингент има 31 припадника ВЦГ.