Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Озан код Бошковића: Одлична сарадња Црне Горе и Републике Турске на плану одбране

Озан код Бошковића: Одлична сарадња Црне Горе и Републике Турске на плану одбране
Датум објаве: 06.03.2019 09:33 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са новоименованом амбасадорком Републике Турске у Црној Гори, Сонгüл Озан.


Бошковић се захвалио на континуираној подршци коју Република Турска пружа Црној Гори у процесу модернизације капацитета Војске Црне Горе и унапређењу људских ресурса у домену одбране, истичући значај недавно потписаног међувладиног Споразума о набавци униформе за потребе Војске Црне Горе. Он је нагласио значај обука официрског и подофицирског кадра у центрима за обуку Оружаних снага Републике Турске и исказао посебно задовољство иницијалним договором о могућности школовања црногорских кадета на војним академија у Турској.

Министар је информисао амбасадорку о приоритетима и обавезама Црне Горе у оквиру колективног система безбједности и упознао је са прогресом имплементације циљева способности. Бошковић је издвојио усаглашавање стратешких докумената, усвајање и ратификовање стандарда одбране, наставак процеса модернизације ВЦГ и успостављање мисије Аир Полицинг. Он је нагласио да ће Црна Гора остати посвећена активном доприносу борби против савремених пријетњи миру и стабилности.

Озан је исказала задовољство квалитетном билатералном сарадњом у области одбране, као и спремност да током свог мандата допринесе њеном даљем јачању. Она је казала да се земље овог региона суочавају са сличним безбједносним изазовима и да се једино интегрисаним дјеловањем и размјеном информација може допринијети безбједнијем окружењу. Амбасадорка је навела да Црна Гора представља примјер у региону када су у питању медјувјерски и медјунационални склад као и кад су у питању европске и евроатлантске интеграције што нашу земљу, како је додала, препоручује за поузданог савезника у бројним билатералним и мултилатералним пројектима и иницијативама.

Озан је примио и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић. Он је информисао саговорницу о доприносу Војске Црне Горе колективном систему безбједности и ангажовању припадника Војске Црне Горе у НАТО командној структури.

мод

Састанцима је присуствовао и изасланик одбране Републике Турске у Црној Гори, пуковник Сакир Цумхур Сомер.