Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Бошковић у Колашину и Мојковцу: Потенцијал Сињајевине огроман да га заједнички валоризујемо, добровољно служење војног рока ширимо и на остале општине

Министар Бошковић у Колашину и Мојковцу: Потенцијал Сињајевине огроман да га заједнички валоризујемо, добровољно служење војног рока ширимо и на остале општине
Датум објаве: 08.03.2019 13:31 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране мр Предраг Бошковић посјетио је данас општине Колашин и Мојковац и том приликом састао се са предсједницима општина Милосавом Батом Булатовићем и Ранком Мишнићем.


мод

"Разговарано је на више тема, прије свега о помоћи Војске у рјешавању инфаструктурних проблема које ове општине имају и договорени су путни правци које треба реконструисати, као и пробој нових путних праваца на којима ће Инжињеријска чета Војске Црне Горе ове године радити са својом механизацијом", рекао је министар Бошковић. 

мод

Министар је посебно истакао намјеру Министарства одбране да се добровољно служење војног рока шири и на остале општине у Црној Гори, и том контексту разговарано је о реконструкцији касарне «Ђуро Драшковић» у Колашину, са аспекта стварања капацитета и потенцијала за добровољно служење војног рока. "Обзиром да је одзив за добровољно служење војног рока далеко изнад очекивања, наша намјера је да од следеће, друге класе полазника, у другом дијелу године, повећамо број мјеста које би млади људи могли да попуне и на тај начин ширимо базу будућих војних обвезника. Како се општине Колашин и Мојковац ослањају једна на другу, сигуран сам да ће се и дио општине Мојковац користити за обуку и друштвени живот тих младих људи, што ће допринијети и квалитетнијем друштвеном животу ове двије општине", рекао је министар Бошковић.

Министар је нагласио да су предсједници општина Колашин и Мојковац препознали значај отварања полигона Сињајевина, не само за Војску Црне Горе, него и за грађане тих општина. "Све студије које радимо су показале да активности Војске на полигону Сињајевина апсолутно не могу угрозити животну средину, становништво или материјалне ресурсе. Потенцијал Сињајевине је огроман да га заједнички валоризујемо, обзиром да би га Војска користила у једном кратком временском периоду током године, док би корист за грађане била многострука – од изградње инфраструктуре, тј пробијање путева до катуна, уређења терена до регулисања водоснабдијевања." Министар је истакао и прилагођавање првог објекта, стијене која ће се користити за Планинску јединицу Војске у Колашину, која неће бити само за потребе ВЦГ, већ ће представљати и туристички потенцијал и нови туристички садржај за општине Колашин и Мојковац.

Предсједницима општина министар Бошковић представио је и могућности ВЦГ, која ће од средине ове године, у сарадњи са Клиничким центром ЦГ, са три нова милтифункционална хеликоптера бити у могућности да реализује брзе медицинске евакуације за угрожене у ванредним ситуацијама или инцидентима.

Предсједник општине Колашин Милосав Бато Булатовић нагласио је да је сарадња са ВЦГ веома битна јер у Војсци виде озбиљног партнера који ће дати значајан допринос дразвоју општине.

 "Договорили смо помоћ Војске везано за инфраструктурне пројекте, а како је туристички развој приоритет општине, сигурни смо да ће нови туристички садржаји и унапређење инфраструктуре допринијети да појачамо туристичку дјелатност и туристичку привреду. Такође, веома нам је стало да подржимо пројекат добровољног служења војног рока и са задовољством очекујемо те младе људе", истакао је предсједник општине Колашин Булатовић. Булатовић је посебно истакао да, када је у питању отварање војног полигона на Сињајевини, локалној управи јако важно да искористи све предности које Војска може донијети.

“Интерес општине Мојковац кроз сарадњу са Војском Црне Горе је да побољшамо инфраструктуру на подручју општине, као што је учињено и током прошле године уз помоћ Инжињеријске чете Војске Црне Горе. Када је у питању Сињајевина, у општини Мојковац не видимо ништа спорно", поручио предсједник општине Мојковац Ранко Мишнић.

мод