Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Расписан оглас за кадете у Италији и Аустрији: Први пут на списку престижна Терезијанска академија

Расписан оглас за кадете у Италији и Аустрији: Први пут на списку престижна Терезијанска академија
Датум објаве: 14.03.2019 10:17 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министарство одбране расписало је данас оглас за избор кадета/кадеткиња за образовање на војним академијама у Републици Италији и Републици Аустрији, почев од студијске 2019/20. године.


Први пут се на списку нашла и Терезијанска академија Копнене војске у Бечком Новом Мјесту, за коју се тражи двоје кандидата чије ће школовање финансирати црногорско Министарство одбране. 

Ово је резултат изузетно успјешне билатералне сарадње двије земље. 
 
Оглас је расписан и за двоје кадета за војне академије у Италији – једног за Ваздухопловну војну академији у Поцуолију, смјер пилот и једног за смјер поморства на Поморској војној академији у Ливорну.

Образовање на поменутим академијама траје пет година. Кандидати не могу бити млађи од 18 нити старији од 21 годину. 

За кандидате који испуњавају опште и посебне услове, Министарство одбране ће организовати провјеру здравствене и физичке способности, тестирање из енглеског језика, безбједносну провјеру и интервју. За кандидате који се пријаве за аустријску војну академију биће организована провјера знања њемачког језика, док ће за кандидате који су се пријавили за италијанске војне академије бити организована провјера знања италијанског језика. Прије провјера физичке способности, кандидати ће бити упућени у Здравствени центар безбједносних снага у Подгорици, ради утврђивања здравствене способности.

Почетком образовања на војним академијама, изабрани кандидати стичу звање кадета, а по завршетку образовања примају се у службу у Војску Црне Горе, без јавног огласа, у почетном чину официра.

Јавни оглас отворен је 15 дана. Пријавна документација се шаље на адресу - Министарство одбране, Директорат за људске ресурсе, Улица Јована Томашевића бр. 29, Подгорица, са назнаком „За јавни оглас за образовање на војним академијама“.

Текст огласа са општим и посебним условима, правима и обавезама кадета, као и наведеном потребном докуметацијом: Јавни огласа за ВА Италије и Аустрије