Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић: Конверзијом топовњаче у патролни брод Морнарица Војске Црне Горе значајно обогатила своје капацитете

Бошковић: Конверзијом топовњаче у патролни брод Морнарица Војске Црне Горе значајно обогатила своје капацитете
Датум објаве: 15.03.2019 14:10 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић са сарадницима посјетили су данас Морнарицу Војске Црне Горе. 

Повод за посјету била је презентација капацитета новог патролног брода 105, који је добијен конверзијом некадашње топовњаче 405. 
  
Министар Бошковић је најавио да је ово само први брод који је рекоструисан за потребе Морнарице, а тиме и Војске Црне Горе, те да ће се ускоро ући у сличну реконструкцију и конверзију топовњаче 406. 

мод

Он је изразио велико задовољство радовима који ће се у потпуности окончати крајем априла, да би се практично нови брод до Дана независности уписао у пловну листу црногорске Морнарице. 

Патролни брод испловио је јутрос из Луке Бар, направио круг до вода надомак Валданоса, да би потом отпловио на мјесто са којег је обављено гађање из топова, ручно и преко радара, на мете које су биле постављене на око шест миља од обале. 

мод
 
Капетан фрегате Јусуф Јануз информисао је госте из Министарства и из Генералштаба ВЦГ о перформансама новог патролног брода, као и о промјенама које је од 2013. до данас претрпјела некадашња топовњача. 

мод

Брод је дуг 45м, висине је 12 м, а ширине осам. Посебна пажња током процеса реконструкције посвећена је сигурности, тако да су набављени нови чамац, дизалице, навигациона опрема, док су комплетно промијењени мотори. Реконструкција је коштала око милион и 100 хиљада еура, док би нови овакав брод коштао око 45 милиона долара.

“Поспјешили смо капацитете Морнарице, али и цијеле Војске Црне Горе. Данас смо имали прилику да се увјеримо у могућности и брода и његове посаде”, истакао је министар Бошковић. Он је и истакао да ће брод учествовати на великој војној вјежби Адрион Ареx, којој ће у јуну ове године домаћин бити Црна Гора. 

Бошковић је најавио и нова улагања у Морнарицу, како кроз донације САД-а, тако и кроз наше набавке. 
  
Домаћин министру и начелнику ГШ био је командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан бојног брода Веско Томановић

мод

Министарство одбране