Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ОЕБС: Црна Гора учествовала на редовном ФСЦ Форуму за безбједносну сарадњу у Бечу

Датум објаве: 18.03.2019 09:37 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Делегација Министарства одбране Црне Горе на челу са шефом Одсјека за развој логистике, потпуковником Небојшом Луковићем учествовала је на редовном ФСЦ Форуму за безбједносну сарадњу (Форум фор Сецуритy Цо-оператион).

На Форуму је разматрана тема “Преглед инструмената и механизама ОЕБС-а у области САЛW (Смалл Армс анд Лигхт Wеапонс) и СЦА (Стоцкпилес оф Цонвентионал Аммунитион) у складу са глобалним стандардима и регионалним потребама”, а у циљу размјене искустава и сагледавања техничких аспеката који би користили у ревизији и развоју ОЕБС-ових докумената у будућности из области САЛW и СЦА.

Потпуковник Луковић је презентовао искуства Црне Горе на тему „Имплементација захтјева за пројектима подршке у области САЛW И СЦА и изазови с којима се суочава држава која тражи подршку.


Дискусија која се том приликом водила разматрала је питање успостављања „фазе 0“ у захтјевима за подршку, која подразумијева да се националне власти и међународни експерти окупе како би процијенили потребе државе, те начине формулације захтјева за подршку. Црна Гора представља водећи примјер за овај тип развоја пројекта. Искуства Црне Горе у наведеном моделу биће коришћена у ревизији и развоју ОЕБС-ових докумената у будућности из области САЛW и СЦА.

Форум за безбједносну сарадњу (ФСЦ) је радно тијело у оквиру ОЕБС-а које доноси одлуке по питању политичко-војних аспеката безбједности. ФСЦ као политичко-војни формат омогуц́ава земљама члановима ОЕБС-а да размијене мишљења о питањима безбједности, и на тај начин наведени Форум ради на повец́ању војне безбједности и стабилности у Европи.