Manja slova Veća slova RSS
>

Njujork: Bošković sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan Pjerom Lakroa

Njujork: Bošković sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan Pjerom Lakroa
Datum objave: 27.03.2019 19:51 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković sastao se danas u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sa Žan Pjerom Lakroa (Jean-Pierre Lacroix), podsekretarom UN za mirovne operacije.

mod

Budući da su tema predstojeće ministarske konferencije UN koja će se održati u petak, upravo mirovne operacije, razgovor je bio posvećen međunarodnim naporima usmjerenim ka jačanju globalnog mira i bezbjednosti.

Ministar Bošković je istakao da učešće u mirovnim operacijama treba fokusirati na prevenciju konflikata, imajući u vidu da lokalni politički problemi često prevazilaze nacionalne granice poprimajući dimenzije regionalnih, pa čak i globalnih. 

mod 

On je istakao stav da su mirovne misije Ujedinjenih nacija jedinstven i dinamičan instrument za pomoć zemljama zahvaćenim sukobima, kao i važan faktor izgradnje i očuvanja trajnog mira.

Bošković je iskazao spremnost Crne Gore da pruža aktivan i konstruktivan doprinos Odjeljenju Ujedinjenih nacija za mirovne operacije, naglašavajući značaj učešća Vojske Crne Gore u Misiji UN u Zapadnoj Sahari (MINURSO) za jačanje interoperabilnosti sposobnosti njenih snaga.

Ministarstvo odbrane