Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković na ministarskom sastanku UN: Razmotriti nove modalitete upravljanja konfliktima

Bošković na ministarskom sastanku UN: Razmotriti nove modalitete upravljanja konfliktima
Datum objave: 29.03.2019 16:56 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, učestvuje danas na sastanku ministara odbrane Ujedinjenih nacija na temu mirovnih operacija.

mod

Sastanak je okupio 112 visokih predstavnika država članica ove međunarodne organizacije, a otvorio ga je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš. On je naglasio značaj multilateralnog i integrisanog pristupa pružanju odgovora na savremene bezbjednosne izazove. Sastanak je održan u cilju jačanja kapaciteta mirovnih operacija pod vođstvom UN-a i postizanja najboljih rezultata, sa fokusom na inicijativu generalnog sekretara Gutereša „Akcija za očuvanje mira-A4P“. Potom je sastankom predsjedavao podsekretar za mirovne operacije, Žan Pjer Lakroa

Ujedinjene nacije sprovode 14 mirovnih operacija i misija širom svijeta, pružajući neprocjenjivu podršku međunarodnom miru i bezbjednosti. 

Na sastanku je konstatovano da cilj mirovnih misija treba da bude dugoročno održivo mirno rješenje, u skladu sa mandatom misije i pravilima međunarodnog prava. Takođe, da je pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima, u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava, imajući u vidu velike izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica. Izazovi su sve brojniji i ne poznaju granice, države ih same i izolovano, ne mogu tretirati, tako da UN predstavljaju nezamjenjivu platformu u pronalaženju zajedničkog rješenja. 

Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije u pojedinim konfliktnim područjima i čvrsto je opredijeljena da, shodno mogućnostima, nastavi da doprinosi očuvanju i unapređenju međunarodnog mira i bezbjednosti. Takođe, naša zemlja je spremna da proširi svoje učešće u mirovnim misijama UN. Vojska Crne Gore učestvuje u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO), od 2016. godine.

Bošković je danas imao odvojeni susret sa ministrom odbrane Irske, Paulom Kehoem (Paul Kehoe), kojeg je upoznao sa najvažnijim aktivnostima Crne Gore u reformi sistema odbrane. Takođe, razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, učešću pripadnika VCG u mirovnim misijama i operacijama, kao i bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice, koji ugrožavaju vrijednosti savremenih društava. 

mod

MINISTARSTVO ODBRANE