Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković – Kunasek: Kvalitetna odbrambena saradnja pokazatelj odličnih odnosa Crne Gore i Republike Austrije

Bošković – Kunasek: Kvalitetna odbrambena saradnja pokazatelj odličnih odnosa Crne Gore i Republike Austrije
Datum objave: 02.04.2019 13:45 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković sastao se danas u Podgorici sa ministrom odbrane Republike Austrije, Mariom Kunasekom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. Posjeta je realizovana u cilju razmatranja daljih koraka u realizaciji važnih bilateralnih projekata, kao i razmjene mišljenja o bezbjednosnoj situaciju u regionu Zapadnog Balkana.


Bošković je iskazao zadovoljstvo kvalitetnom odbrambenom saradnjom Crne Gore i Austrije, koja predstavlja samo segment odličnih političkih odnosa dvije države. Ističući značaj bilateralnih projekata iz sektora odbrane, Bošković je ukazao na važnost školovanja crnogorskih kadeta na austrijskoj vojnoj akademiji, što je danas i formalizovano potpisivanjem Pisma namjere o školovanju i obuci crnogorskih kadeta na vojnoj akademiji u Austriji. 
 
Prepoznajući važnost pažljivog i posvećenog razvoja oficirkog kadra, Bošković je naglasio snažnu spremnost Crne Gore da podrži inicijativu EU i Republike Austrije za osnivanje regionalne bezbjednosne akademije u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana. Među važnim zajedničkim aktivnostima, Bošković je istakao i značaj multinacionalne vježbe „Zajednički izazov 2019“, kao i uspostavljanje Regionalnog centra za obuku planinskog ratovanja na teritoriji Crne Gore, čije kapacitete će koristiti i druge zemlje iz regiona.

mod

Ministar je istakao značaj aktivnog doprinosa Republike Austrije razvoju našeg regiona, što je ta zemlja najbolje potvrdila tokom svog predsjedavanja Savjetom EU, zalažući se za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. 

“Crna Gora nastavlja sa snažnim reformama, kako u odbrambenom i bezbjednosnom sektoru, tako i u ostalim društvenim sferama, sa ciljem ostvarivanja punopravnog članstva u EU”, istakao je Bošković. On je dodao da članstvo Crne Gore u NATO svakako predstavlja istorijski uspjeh, ali i podstrijek cijelom regionu da nastavi integracione procese, naglašavajući da ključ stabilnosti Evrope leži u evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana. 

mod

Kunasek je istakao da će Republika Austrija nastaviti da podržava unapređenje odbrambenog sektora Crne Gore, kroz zajedničke projekte, obuke i vježbe. Istakao je da će Austrija nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarivanju njenog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u EU, naglašavajući da je politika proširenja EU na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Stoga je afirmativno ocijenio uticaj Crne Gore na njene susjede, kao i odlučnost zemalja Zapadnog Balkana da budu sastavni dio bezbjednosno stabilne i ekonomski prosperitetne Evrope.