Manja slova Veća slova RSS
>

Svečano ispraćen AVPD tim u EU operaciju NAVFOR ATALANTA

Svečano ispraćen AVPD tim u EU operaciju NAVFOR ATALANTA
Datum objave: 04.04.2019 16:45 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Komandi Mornarice Vojske Crne Gore svečano ispraćen treći AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment) tim Mornarice Vojske Crne Gore u misiju Evropske unije, NAVFOR ATALANTA.

Ovaj tim najbrojniji je do sada i ima 12 članova. Po prvi put su u timu i pripadnici Vojne policije, što ovaj sastav čini heterogenijim od prethodnih, a samim tim i spremnijim da realizuje širi spektar postavljenih zadataka.

Načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, kazao je da je Mornarica Vojske Crne Gore bila preteča zajedničkog angažovanja u međunarodnim pomorskim aktivnostima.


Pripadnici naše vojske štitiće brodove u okviru Svjetskog programa hrane UN u vodama Adenskog zaliva i Indijskog okeana. Riječ je o jednoj od najhumanijih operacija Evropske unije. 

„Povećanje crnogorskog sastava u ovoj operaciji za 30 procenata je potvrda da sve ciljeve na polju međunarodne saradnje ispunjavamo u kontinuitetu i u potpunosti, te svjedoči našoj posvećenosti miru, prosperitetu i našoj spremnosti da odgovorno preuzmemo nove zadatke, postavimo sebi više ciljeve i na taj način doprinesemo miru, bezbjednosti i sigurnosti, ne samo u regionu, nego i na globalnom nivou“, kazao je načelnik Štaba GŠ. 
 
On je istakao da je pred našim vojnicima važan zadatak koji nosi veliku odgovornost - da dostojno reprezentuju Vojsku i državu Crnu Goru, da poštuju drugačije običaje i tradicije, te da sa kolegama iz drugih zemalja koje učestvuju u misiji ostvare visok stepen razumijevanja i saradnje. 

Jedna rotacija u ovoj misiji traje četiri meseca.