Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Директор Здруженог штаба Националне гарде Мејна у посјети МО и ВЦГ

Директор Здруженог штаба Националне гарде Мејна у посјети МО и ВЦГ
Датум објаве: 11.04.2019 09:45 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са директором Здруженог штаба Националне гарде савезне државе Мејн, бригадним генералом Двејном Драмондом (Дwаине Друммонд), који борави у званичној посјети Министарству одбране и Војсци Црне Горе.

Министар Бошковић се захвалио саговорнику на свеукупној подршци коју је Национална гарда савезне државе Мејн пружила Војсци Црне Горе у домену испуњавања неопходних реформи које су претходиле пуноправном чланству Црне Горе у НАТО. Бошковић је истакао увјерење да ће Војска Црне Горе и Национална гарда Мејна наставити да успјешно развијају партнерске односе, указујући на веома успјешан Програм државног партнерства који се константно унапређује у посљедњих 12 година. Наглашавајући чињеницу да Сједињене Америчке Државе представљају главног стратешког савезника Црној Гори у области развоја националног одбрамбеног система, посебно је апострофирана улога коју Програм државног партнерства са Мејном има у доменима заједничке обуке, едукације, подршке и размјене експертских искустава.


Бошковић је упознао саговорника са актуелним приоритетима и плановима за будући развој Војске Црне Горе, као и активним доприносом међународном миру и безбједности, акцентујући да ће Црна Гора, као пуноправна НАТО чланица, наставити снажно да се залаже за јачање регионалне стабилности и сигурности.

Бригадни генерал Драмонд изразио је задовољство актуелном сарадњом Националне гарде Мејна и Војске Црне Горе, истичући неоспориви квалитет Програма државног партнерства и значај остварених односа који су умногоме продубили сарадњу двије државе. Драмонд је нагласио да ће Национална гарда Мејна наставити да снажно подржава реформске процесе у Војсци Црне Горе, као и њену модернизацију, у циљу даљег јачања нивоа интероперабилности и спремности за суочавање са савременим безбједносним изазовима.

мод

У току посјете бригадног генерала Двејна Драмонда, реализован је састанак и са начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом Драгутином Дакићем. Током састанка саговорници су се осврнули на досадашњу богату сарадњу НГ Мејна и Црне Горе и упознали са циљевима у наредном периоду, као и моделима заједничке обуке. Закључили су да модел сарадње Војске Црне Горе и НГ Мејна може послужити као примјер добрих и квалитетних односа у свим сегментима одбране. Генерал Драмонд је овом приликом упутио позив генералу Дакићу за званичну посјету Мејну. Са генералом Драмондом састао се и начелник Штаба ГШ, пуковник Александар Пантовић.

мод

Током посјете делегација НГ Мејна састаће се са командантима јединица Војске Црне Горе и присуствовати показној вјежби припадника Пјешадијског батаљона у Даниловграду.