Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Директор Ивановић на састанку НАТО политичких директора у Бриселу

Директор Ивановић на састанку НАТО политичких директора у Бриселу
Датум објаве: 11.04.2019 13:22 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић учествовао је на састанку НАТО политичких директора који је одржан у сједишту НАТО-а, у Бриселу, а којим је предсједавала замјеница генералног секретара НАТО-а, Роуз Готемолер.

Политички директори анализирали су степен спремности Алијансе када је у питању суочавање са изазовима који могу доћи из свих стратешких праваца, а у циљу даљег унапређења способности савезница да пруже правовремен и увезан одговор на све потенцијалне пријетње, будући да НАТО остаје чврсто посвећен заштити територије и становништва свих чланица. У том правцу, у протеклом периоду остварен је значајан напредак и на плану унапређења процеса доношења одлука у случају евентуалних криза, како би Алијанса могла брзо и ефикасно да окупи и ангажује обучене, спремне и опремљене снаге, што уједно представља конкретан допринос концепту одбране и одвраћања. Констатовано је и да су савезнице показале јединство и одлучност када је у питању спровођење политика Алијансе, чиме се шаље јасна порука да НАТО остаје посвећен осигурању безбједности и међусобне повезаности цјелокупне трансатлантске заједнице.

Директор Ивановић је нагласио важност одлучног приступа свих савезница када је у питању јачање снага и способности савезница, с обзиром да на тај начин НАТО показује спремност на континуирано прилагођавање структуре и начина функционисања у складу са савременим безбједносним изазовима. У том контексту, истакао је да ће Црна Гора наставити одговорно да спроводи политике Алијансе и на тај начин доприноси ефикасности и имплементацији активности које Алијанса спроводи у циљу јачања колективне одбране. Такође, директор Ивановић је, говорећи о значају интензивирања сарадње НАТО и ЕУ, нагласио да је у наредном периоду потребно размотрити могуће облике сарадње имајући у виду да међусобна повезаност међународних актера доприноси ефикаснијем одговору на комплексне и непредвидиве безбједносне изазове.

Током састанка НАТО политичких директора, генерални директор Ивановић састао се са шпанском колегиницом, Маријом Еленом Гомез Кастро (Мариа Елена Гомез Цастро).

Указујући на садржајну и квалитетну свеобухватну сарадњу Црне Горе и Краљевине Шпаније, Ивановић је истакао спремност Министарства одбране Црне Горе за унапређење сарадње двије земље у области одбране, наглашавајући богато вишедеценијско искуство Шпаније као пуноправне чланице Алијансе и Европске уније, као и усаглашеност ставова двије земље у својству савезница у домену очувања међународног мира и безбједности.

Ивановић је упознао Гомез Кастро са актуелним приоритетима Министарства одбране и Војске Црне Горе, као и плановима за наставак унапређења националног одбрамбеног система.


Кастро је изразила задовољство чињеницом да Црна Гора, као пуноправна НАТО чланица значајно доприноси јачању стабилности Западног Балкана, те похвалиа учешће Војске Црне Горе у међународним мисијама.