Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Италијански ловци ангажовани за мисију Аир Полицинг изнад Црне Горе

Италијански ловци ангажовани за мисију Аир Полицинг изнад Црне Горе
Датум објаве: 11.04.2019 14:49 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Ваздухопловном оперативном центру (ВОЦ) Војске Црне Горе 9.априла ујутру НАТО Здружени Ваздухопловни оперативни центар, у Торехону, у Шпанији, јавио је да се очекује улазак путничког авиона Б-737 у ваздушни простор Црне Горе из правца Босне и Херцеговине, а који је изгубио радио везу са Контролом лета Загреб.

ВОЦ је контактирао Аеродромску контролу лета Подгорица и добио информацију да имају комуникацију са свим ваздухопловима, укључујући и Б-737. У међувремену, како процедура налаже активирана су два италијанска Еурофигхтера, задужена за заштиту ваздушног простора Црне Горе и Албаније, ради пресријетања и визуелне идентификације, а због предострожности. Италијански ловци, пресријетање су извршили у ваздушном простору Албаније и идентификовали ваздухоплов. Путнички авион Б-737, није угрожавао безбједност, обзиром да се комуникација са надлежном јединицом контроле летјења одвијала несметано у ваздушном простору Црне Горе.

НАТО мисија Аир Полицинг у Црној Гори почела је 5.јуна 2018.године и њом је дефинисано да ће ваздушни простор Црне Горе штитити и њиме патролирати борбени авиони Ваздухопловних снага Италије и Ваздухопловних снага Грчке.

(Пхото цоуртесy Италиан Аир Форце)